Verdachte van aanval op Franse militairen is Algerijn

De 36-jarige Hamou B. zou een verblijfsvergunning hebben, geen strafblad bezitten en niet bekend hebben gestaan als geradicaliseerd.

Veiligheidsdiensten zetten de plek af waar Hamou B. inreed op een groep Franse militairen. Foto Christophe Petit Tesson / EPA

De man die woensdag inreed op militairen in een rijke buitenwijk van Parijs is een 36-jarige Algerijn. Dat meldt persbureau Reuters. Franse rechercheurs hebben hem nog niet kunnen verhoren. De verdachte, Hamou B., ligt in een ziekenhuis. Hij werd door de politie neergeschoten bij zijn arrestatie op een snelweg 260 kilometer ten noorden van Parijs.

De Algerijnse verdachte zou een verblijfsvergunning hebben en niet bekend zijn geweest bij de geheime dienst van Frankrijk. Ook had hij geen strafblad. Dat zegt een bron bij de Franse politie tegen Reuters. Volgens persbureau AP stond hij ook niet bekend bij de politie als geradicaliseerd.

‘Chauffeur voor Uber en bezorgdiensten’

Zes militairen raakten woensdag gewond toen de man met een auto op hen inreed in de Parijse gemeente Levallois-Perret. Dat gebeurde toen de militairen, die deelnamen aan veiligheidspatrouilles tegen terreur, de kazerne uitkwamen.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, ging het om een bewuste aanval. De slachtoffers behoren tot de speciale veiligheidsdienst van Operation Sentinelle, die werd opgestart na de terreuraanslagen van 2015.

De politie doorzocht woensdagavond verschillende huizen in verband met de arrestatie van Hamou B.. Een oom van de verdachte vertelde op de Franse zender BFM TV dat zijn neef een gelovige moslim is. Zijn schok was groot toen hij hoorde dat die neef in verband werd gebracht met de aanval op de militairen. Volgens de oom werkte Hamou B. als chauffeur voor taxibedrijf Uber en voor enkele bezorgdiensten.

    • Niels Posthumus