Verdachte van aanval Franse militairen gepakt

Aanslag Frankrijk Een onbekende man is aangehouden wegens het inrijden op Franse militairen net buiten Parijs. Het was „een bewuste actie”.

Plaats van de aanslag bij Parijs.
Plaats van de aanslag bij Parijs. Foto AFP

Bij een aanrijding net buiten Parijs zijn zes militairen gewond geraakt. Een onbekende man reed op een patrouille in. Hij is later op de dag aangehouden.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, ging het om een bewuste aanval. De auto reed rond 08.00 uur woensdagochtend in op een groep militairen in de zelfstandige gemeente Levallois-Perret. De slachtoffers behoren tot de speciale veiligheidsdienst van Operation Sentinelle, die werd opgestart na de terreuraanslagen van 2015.

Nadat de bestuurder de militairen ramde, reed hij snel door. Drie van de gewonden zijn er slecht aan toe, maar verkeren buiten levensgevaar. Volgens de Franse autoriteiten is ten noorden van Parijs een man gearresteerd op de snelweg. President Emmanuel Macron heeft bevestigd dat de aangehouden man ook de bestuurder van de auto is. De verdachte zou gewond zijn geraakt na een vuurgevecht met de politie, zo meldt persbureau AP.

Burgemeester Patrick Balkany van Levallois-Perret liet tegenover televisiezender BFM TV al eerder op de dag weten dat het zonder twijfel om een bewuste actie ging. Hij sprak van een „afschuwelijke daad van agressie”. De Franse minister van Defensie, Florence Parly, sprak in een verklaring van een „laffe daad”.

Volgens AP verklaarden ooggetuigen dat alleen de bestuurder in de auto zat. Onduidelijk is of de bestuurder ook de eigenaar van de auto is en of de dader alleen handelde of onderdeel uitmaakt van een netwerk.

Woensdagavond doorzocht de Franse politie een gebouw in een voorstad ten westen van Parijs. Er zou een link zijn tussen dit gebouw in Sartrouville en de aangehouden verdachte. Het was woensdagavond nog niet duidelijk of de verdachte zelf in het complex woonde.