Van Goghs ‘Zonnebloemen’ samengebracht op Facebook

In een virtuele museumzaal brengt Facebook de vijf werelwijd verspreide ‘Zonnebloemen’ van Van Gogh samen. De musea geven maandag uitleg in een livestream.

Een van de vijf: Zonnebloemen van Van Gogh, versie in het bezit van Van Gogh Museum Amsterdam
Een van de vijf: Zonnebloemen van Van Gogh, versie in het bezit van Van Gogh Museum Amsterdam Van Gogh Museum Amsterdam

De vijf versies van Van Goghs beroemdste schilderij, die verspreid zijn over vijf musea wereldwijd, zijn op Facebook samengebracht en samen te bekijken in een virtuele museumzaal onder de titel Sunflowers 360Van Gogh Museum Amsterdam

Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo van Gogh, levert commentaar. En op maandag 14 augustus zullen de directeuren van de vijf betrokken musea elk in een livestream een kwartier lang over hun Zonnebloemen versie spreken.

Van Gogh maakte vijf versies van het doek tussen 1888 en 1889; hij wilde zijn Gele Huis in Arles er mee volhangen en zijn vriend schilder Paul Gauguin, die op bezoek kwam, mee verrassen. Gauguin, die later ruzie met Van Gogh kreeg, vond ze mooi.

Maandag 14 augustus vanaf 18.50u zullen de museumdirecteuren van de National Gallery (Londen), het Van Gogh Museum (Amsterdam), het Philadelphia Museum of Art (Philadelphia), de Neue Pinakothek (München) en het Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio) gezamenlijk hun licht schijnen op de serie Zonnebloemen: #Sunflowerslive op Facebook.