‘Uitruilen’ passé? Misschien dat het kabinet-Rutte III het straks wéér doet

Het lijkt erop dat ook het toekomstige kabinet-Rutte III gaat ‘uitruilen’ . Bij het hervatten van de kabinetsformatie zei D66-leider Alexander Pechtold woensdag dat hij over sommige onderwerpen liever geen compromissen sluit. In plaats van „vage teksten” wil hij dat „we het ene probleem aanpakken op de manier die jij ideaal vindt en het andere zoals de ander dat zou zien”.

Pechtold doelt op ethische en levensbeschouwelijke vraagstukken, die als het belangrijkste struikelblok worden gezien in deze formatie. Volgens betrokkenen is het logisch dat ze nu, meteen na de ‘formatievakantie’, weer op de agenda staan.

D66 en ChristenUnie verschillen fundamenteel van mening over zaken als stervenshulp bij ‘voltooid leven’, verplichte donorregistratie, wetenschappelijk onderzoek met embryo’s en meerouderschap bij homoparen. Ook zou D66 afspraken willen maken over euthanasie bij kinderen. Over dit soort principiële kwesties is het moeilijk compromissen sluiten, herhaalde CU-leider Gert-Jan Segers woensdag.

Pechtold en Segers bleven na de ochtendsessie achter bij informateur Gerrit Zalm (VVD). „Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden te komen, dan moet je je afvragen of je allebei er überhaupt wat mee hebt”, zei Pechtold na afloop.

‘Uitruilen’ is de methode, bekend van de ‘Paarse’ kabinetten in de jaren negentig, die het kabinet-Rutte II hanteerde. VVD en PvdA gunden elkaar bepaalde onderwerpen, waarbij één partij grotendeels het beleid bepaalde. Dit leidde tot boosheid bij de PvdA-achterban: hun partij zou ‘VVD-beleid’ uitvoeren.

    • Thijs Niemantsverdriet