Thuiskok: Horchata

Horchata, het typisch Valenciaanse amandeldrankje, kent inmiddels vele variaties, maar nergens smaakt die zo lekker en verfrissend als in Valencia zelf. De naam alleen al werpt je terug naar zomerse wandelingen door de stad. Horchata smaakt goed gekoeld het best. Drink het zo, of bewaar het voor morgen, dan hebben we het nodig voor het laatste recept.

Pureer de rijst, amandelen en het hete water in een blender 10 seconden op lage snelheid. Voeg kaneel, kruidnagels en sinaasappelschil toe. Laat het rijstmengsel minstens 4 uur – maar het liefst een hele nacht – staan. Haal de sinaasappelschil en kruidnagels eruit en pureer het rijsmengsel nogmaals, maar dit keer tot het zo glad mogelijk is. Voeg 1 liter water, suiker, vanillepasta en zout toe en laat de blender draaien tot alles goed is gemengd. Bekleed een fijne zeef met een paar lagen kaasdoek en hang hem boven een grote kom. Giet de horchata door de zeef, ongeveer 250 ml tegelijk, en druk met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de pulp. Giet de horchata in een kan. Als je hem te dik vindt, kun je er nog 250 ml water door roeren. Serveer de horchata gekoeld met ijsblokjes en eventueel bestrooid met wat kaneel.