Studentenflat

Expert: fouten bij fatale brand in Diemen

De brandweer heeft cruciale fouten gemaakt bij de flatbrand in Diemen, vorige maand. Dat concludeert brandexpert Fred Vos. Bij de brand in de nacht van 19 juli vielen vier gewonden en kwam de 27-jarige David om het leven. Diens ouders vroegen Vos onderzoek te doen. Hun zoon werd de ochtend na de brand dood aangetroffen op de twaalfde verdieping van het flatgebouw in Diemen. Waarschijnlijk stikte hij door de rook, die zich opstapelde in het trappenhuis, en afkomstig was van de eerste verdieping. Oud-brandweerman Vos twijfelt aan de lezing van woonstichting De Key, die stelt dat de rook vrij spel had doordat een explosie de deur op de begane grond vernielde. „De deur was voor een groot deel nog mechanisch intact”, verklaart Vos tegenover lokale omroep AT5. Hij gaat ervan uit dat die door een brandweerman moet zijn geopend. Door de rook die daardoor het trappenhuis in kon, werd een vluchtweg onveilig gemaakt. Als dat gebeurt, zegt Vos, moet je er meteen voor zorgen dat iedereen veilig is. Redding heeft prioriteit boven het blussen van de brand. Volgens hem is dat hier niet gebeurd. De gemeente Diemen doet ook onderzoek naar het optreden van de brandweer, vooral naar hoe het mogelijk is dat studenten na de evacuatie nog in het gebouw aangetroffen werden. De politie heeft een sterk vermoeden dat de brand in het flatgebouw is aangestoken. Een 24-jarige man is aangehouden op verdenking van brandstichting en zit vast.