Russische journalist veroordeeld wegens extremisme

Volgens mensenrechtenorganisaties is hij slachtoffer in een politiek gemotiveerd proces.

Een rechtbank in Moskou. Foto Moscow News Agency / via AP

De Russische onderzoeksjournalist Alexander Sokolov (29) is donderdag door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. De rechter houdt hem verantwoordelijk voor betrokkenheid bij een in 2010 verboden extremistische groep, die de stabiliteit in het land zou hebben willen ondermijnen.

Sokolov, als onderzoeksjournalist werkzaam bij de gerespecteerde mediagroep RBC, werd in juli 2015 gearresteerd samen met enkele collega’s. Kort na de arrestatie van de journalisten werd RBC onder toezicht werd gesteld van de Russische regering. Twee medeverdachten in de zaak zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar. Een vierde verdachte kreeg een voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Sokolov ontkent de aanklachten tegen hem en volgens mensenrechtenorganisaties is hij slachtoffer in een politiek gemotiveerd proces. De journalist was tot aan zijn arrestatie bezig met een onderzoek naar de verduistering van 93 miljard roebel, ofwel 1,32 miljard euro, overheidsgeld dat bestemd was voor een bouwproject in het Verre Oosten. Rond die tijd hielp hij bij het opzetten van de website van een politieke groep die opriep tot het houden van een referendum tot het wijzigen van de grondwet waarmee politici strafrechtelijk aansprakelijk worden voor misdaden.

Poetin

Collega’s van Sokolov deden er het afgelopen anderhalf jaar alles aan om de journalist vrij te krijgen. Zo vroegen ze tijdens een persconferentie aan president Poetin om zich te bemoeien met de rechtszaak. Die beloofde daarop naar de zaak te zullen kijken.

Lees hier het verhaal over de Oezbeekse journalist en lhbt-activist die opgepakt is in Moskou.

Reporters Without Borders, een NGO die zich wereldwijd inzet voor persvrijheid, bestempelde de uitspraak van de rechter als “twijfelachtig”. De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial noemt Sokolov en zijn medeverdachten “politieke gevangenen”.

Aangezien Sokolov als sinds 2015 in voorarrest zat, langer dan toegestaan, zal hij nog 1,5 jaar gevangenisstraf uit moeten zitten.

    • Maarten Back