Russen inspecteren Pentagon vanuit de lucht

Een ongewapend Russisch militair toestel vloog woensdag ook over Capitol Hill en het hoofdkantoor van de CIA in de Verenigde Staten.

Een Russisch vliegtuig maakte woensdag observatievluchten boven de Verenigde Staten.
Een Russisch vliegtuig maakte woensdag observatievluchten boven de Verenigde Staten. Foto screenshot CNN

Een ongewapend Russisch militair toestel is woensdag onder meer over Capitol Hill, het Pentagon en het hoofdkantoor van de CIA in de Verenigde Staten gevlogen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De vlucht vond plaats in het kader van een Open Skies-verdrag dat in 1992 werd afgesloten tussen de NAVO en het Warschau-pact en dat in 2002 in werking trad. Het verdrag houdt in dat de 33 ondertekenaars elkaar toestemming geven om eens in de zoveel tijd elkaars territorium vanuit de lucht te observeren. Zowel Rusland als de Verenigde Staten ondertekenden het verdrag, net als Nederland. De Russische observatievluchten van woensdag waren dan ook in overleg met het Amerikaanse leger gepland.

Het Russische militaire vliegtuig vloog op een hoogte van ongeveer 1.100 meter. De Russen inspecteerden later op de dag ook nog het vakantie-adres van de Amerikaanse president Donald Trump in Bedminster (New Jersey) en vlogen over de Trump National Golf Course (Virginia).

Russen bekeken Nederland ook al wel eens vanuit de lucht

Rusland voerde ook al wel eens observatievluchten uit boven Nederland. De eerste keer gebeurde dat in 2002, niet lang nadat het Open Skies-verdrag in werking trad. NRC-redacteur Steven Derix schreef daar toen over:

“Het ‘Open Skies’-verdrag van de OVSE is een van de verdragen die tot nog grotere ontspanning moeten leiden tussen Oost en West in het tijdperk na de Koude Oorlog. Russische controleurs die in het kader van het OVSE-verdrag over conventionele wapens het aantal tanks en pantserwagens kwamen tellen, zijn de afgelopen tien jaar een vertrouwd verschijnsel geworden in de Nederlandse kazernes. Het ‘Open Skies’-verdrag is een wat ander verhaal. Hoewel de ‘Treaty on Open Skies’ al in 1992 door 25 NAVO-lidstaten en (voormalige) landen van het Warschaupact werd ondertekend, ratificeerde de Russische Doema het verdrag pas in november van het vorige jaar.”

Lees ook: Antonov kiekt Lage Landen van boven Wat hoopten de Russen in 2002 precies vanuit de lucht in Nederland te zien?

Aan observatievluchten zijn duidelijke regels verbonden

Ook legt Derix in het artikel uit 2002 - waarin hij de Russische piloot kolonel Asjoerov spreekt die de vlucht boven Nederland gaat uitvoeren - de procedure voor de observatievluchten uit:

“Ondertekenaars van het verdrag moeten hun komst 72 uur van tevoren overhandigen. Het ‘vluchtplan’ moet 24 uur voor aanvang van de vlucht worden overlegd. Tijdens de verkenningsvlucht mag kolonel Asjoerov zelf bepalen wanneer hij zijn uiterst gevoelige camera’s en infraroodsensoren inschakelt, maar Nederlandse en Belgische luchtmachtofficieren zullen noteren wanneer hij dat doet. De films van de Antonov zullen na de vlucht worden ontwikkeld op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel. Andere ondertekenaars van het verdrag kunnen een kopie bestellen van de film.”

Nederland is verplicht maximaal zes vluchten per jaar toe te staan in het kader van Open Skies. Zeker Rusland voert regelmatig zulke vluchten boven Nederland uit. In ieder geval tussen 2002 en 2008 zelfs elk jaar een keer.

    • Niels Posthumus