Noord-Korea presenteert details voor raketaanval op Guam

Volgens het regime kunnen vier raketten worden afgevuurd. Zij zouden 30 tot 40 kilometer van het eiland in zee belanden, als ultieme waarschuwing.

Zuid-Koreanen kijken op naar een nieuwsuitzending over het dreigement van Noord-Korea met een raketaanval op Guam.
Zuid-Koreanen kijken op naar een nieuwsuitzending over het dreigement van Noord-Korea met een raketaanval op Guam. Foto Jeon Heon-Kyun / EPA

Noord-Korea heeft plannen gepresenteerd voor een raketaanval nabij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan, ten oosten van de Filippijnen. Vier raketten zouden kunnen worden afgevuurd die dertig tot veertig kilometer van het eiland in zee zullen belanden. Dat meldt persbureau Reuters.

De bekendmaking is een nieuwe escalatie in het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Noord-Korea ontwikkelt nucleaire wapens en langeafstandsraketten die het vasteland van de VS kunnen bereiken. Dat veroorzaakt al tijden spanningen tussen de twee landen.

‘Enorme onzin’

Het plan voor de raketaanval op Guam vormt een reactie op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei dat Noord-Korea “hel en verdoemenis” te wachten staat als het land de VS blijft bedreigen.

Noord-Korea deed die uitspraken donderdag af als “enorme onzin”. Het staatspersbureau van het land, KCNA, citeerde generaal Kim Rak Gyom:

“Een normale dialoog is niet mogelijk met zo’n man die geen enkele rationaliteit bezit. Alleen absoluut geweld helpt bij hem.”

Lees ook: Guam is wederom pion in een geopolitiek spel Hoe wordt er gereageerd op het eiland? En wat voor eiland is Guam eigenlijk precies?

Gouverneur Guam: geen verhoogd risico

De raketten naar Guam zouden volgens Noord-Korea een ultieme waarschuwing moeten vormen aan het adres van de VS. Het zou gaan om Hwasong-12-raketten, die over Japan zouden moeten gaan vliegen en ruim drieduizend kilometer zouden moeten afleggen.

Op Guam wonen 163.000 mensen. Er zijn ook twee Amerikaanse militaire bases.

Gouverneur van Guam, Eddie Calvo, zei gisteren echter dat de bewoners van het eiland geen verhoogd risico lopen. Hij drukte de inwoners van Guam op het hart rustig te blijven. Calvo wees daarbij op alle vormen van verdediging die de Amerikaanse regering op het eiland ter beschikking heeft, zoals een eigen raketafweersysteem.

Lees ook over de strategische verhoudingen in elf vragen en antwoorden: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben

Zuid-Korea zegt direct te reageren op elke militaire provocatie

Zuid-Korea zal direct reageren op elke militaire provocatie of aanval van Noord-Korea. Dat zei de opperbevelhebber van het Zuid-Koreaanse leger donderdag bij een persbijeenkomst.

Volgens Seoul stelt Noord-Korea met zijn plannen voor een raketaanval op Guam Zuid-Korea’s bondgenootschap met de Verenigde Staten op de proef.

Lees ook: Kim Jong-un: ‘Trump, wilt u een totale oorlog?’

Legervoorman Roh Jae-cheon stelde dat Zuid-Korea direct in actie zal komen mocht Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire acties overgaan. Toch heeft Seoul nog geen indicaties dat er een directe aanval op handen is vanuit het Noorden.

    • Niels Posthumus