Door de oorlog in Jemen wacht migranten geen gastvrije ontvangst

Duizenden Afrikanen hopen via Jemen een weg naar een beter bestaan te vinden. Maar daar wacht hen geen gastvrijheid.

Medewerkers van de International Organization Migration (IOM) helpen op 10 augustus 2017 Somalische en Ethiopische migranten, die door mensensmokkelaars gedwongen werden de zee op te gaan.
Medewerkers van de International Organization Migration (IOM) helpen op 10 augustus 2017 Somalische en Ethiopische migranten, die door mensensmokkelaars gedwongen werden de zee op te gaan. Foto IOM

Een nieuw drama met migranten speelde zich woensdag af op de hoge golven van de Rode Zee voor de kust van Jemen. Uit verklaringen van overlevenden blijkt dat een mensensmokkelaar 120 Somaliërs en Ethiopiërs overboord heeft gekieperd, waarna tientallen van hen verdronken. Donderdag maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekend dat er nog eens 180 mensen uit een boot zijn gejaagd, waarvan er zeker vijftig zouden zijn verdronken.

Twitter avatar UNmigration IOM Breaking: 180+ migrants forced from boat today, a day after 50 Somalis & Ethiopians were drowned by smugglers off… https://t.co/tGlIZ1WG90

De meeste slachtoffers zijn tieners. De gemiddelde leeftijd aan boord zou slechts zestien jaar zijn geweest. Zevenentwintig overlevenden werden later de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) op een Jemenitisch strand aangetroffen.

Studio NRC/Erik van Gameren

De boot was vertrokken vanuit de Hoorn van Afrika naar Jemen. „De overlevenden op het strand vertelden dat toen de smokkelaar zag dat er autoriteiten bij de kust van Jemen waren, hij de mensen uit de boot duwde”, zei Laurent de Boeck, hoofd van de IOM in Jemen. De smokkelaar zou daarna naar Somalië zijn teruggekeerd om een nieuwe lading migranten op te halen.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Somalië in 1991 zijn honderdduizenden Somaliërs uitgeweken naar Jemen. De oorlog die de afgelopen paar jaar in Jemen woedt, heeft daarin geen verandering gebracht. Vanuit Jemen proberen de vluchtelingen vaak verder te reizen naar de rijke Golfstaten voor werk.


Volgens schattingen zouden dit jaar al 55.000 migranten uit de Hoorn van Afrika deze oversteek hebben gemaakt. Van die 55.000 zouden er ruim 30.000 onder de achttien zijn en ruim dertig procent vrouw. Vorig jaar waren het er volgens een Deense hulporganisatie voor vluchtelingen zelfs ruim 111.000, een record. Het merendeel van hen kwam uit Ethiopië.

Door de oorlog in Jemen wacht de migranten daar geen gastvrije ontvangst. Er heersen ernstige voedseltekorten en het land is in de greep van een omvangrijke uitbraak van cholera, die dit jaar al honderdduizenden mensen heeft geveld en al aan zo’n tweeduizend mensen het leven heeft gekost. Ook het conflict tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten enerzijds en Qatar anderzijds, dat heeft geleid tot het verbreken van de verbindingen tussen de landen, bemoeilijkt de reis voor migranten.

Als gevolg van de oorlog in Jemen probeert een deel van de daar woonachtige Afrikanen het land weer te ontvluchten. Toen in maart tientallen Somaliërs dat deden, werd hun boot gebombardeerd door vermoedelijk een gevechtsvliegtuig van Saoedi-Arabië, dat in Jemen oorlog voert tegen een coalitie van shi’itische Houthi-rebellen. Daarbij kwamen 42 migranten om het leven.

Vele anderen uit de Hoorn van Afrika probeerden tot voor kort via Soedan en Libië, of verder zuidwaarts door Niger naar Libië naar Europa te komen. Maar die route is de laatste maanden veel minder in trek, nu in Soedan en Niger de controles zijn verscherpt, mede door nieuwe initiatieven van de Europese Unie die in samenwerking met de betreffende landen de migrantenstroom probeert te stoppen.

Daarom gaan de smokkelaars omzichtiger te werk en worden ook in de Sahara soms migranten gedumpt wanneer ze dreigen te worden onderschept door lokale autoriteiten.

Lees ook de reportage van correspondent Bram Vermeulen over migranten die in de Sahara werden achtergelaten: “Als we niet gaan lopen, komen we hier nooit meer weg”