Nepal

Verbanning om menstruatie wordt voortaan bestraft

Verbanning vanwege menstruatie wordt in Nepal voortaan bestraft. Dat heeft het parlement in het Aziatische land deze donderdag bepaald.

Voor zuuraanvallen en gedwongen betalingen van bruidsschatten zullen zwaardere straffen worden uitgedeeld. Het doel is dat vrouwen zich veiliger zullen voelen.

Nepalese vrouwen worden op het platteland, vooral in het westelijke deel van de Himalaya, nog altijd verplicht om hun huis te verlaten als ze ongesteld zijn, een gebruik dat chhaupadi wordt genoemd. Volgens sommige hindoestanen zijn vrouwen dan onrein en mogen zij niet worden aangeraakt.

Vaak zoeken ze onderdak in weinig hygiënische of onveilige hutten of stallen totdat de bloeding voorbij is. Daardoor zijn weleens doden gevallen, bijvoorbeeld doordat de vrouwen door dieren werden aangevallen. Vorige maand overleed een vrouw aan een slangenbeet die zij in een hut opliep. Begin dit jaar kwamen twee jonge vrouwen door verstikking om het leven door de rook die vrijkwam bij het maken van een vuurtje waaraan ze zich wilden warmen.

Chhaupadi was al verboden, maar er stond geen straf op. Nu krijgen de daders maximaal drie maanden cel of een boete van 3.000 Nepalese roepies (40 euro).

    • Redactie