Mobiel in de auto? OM weet niet wat er mag

Het OM kreeg gelijk in een zaak over telefoongebruik in de auto, maar gaat toch in beroep.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Wat mag je nou wel en niet met je telefoon achter het stuur? Niemand lijkt het meer te weten. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen een uitspraak van de kantonrechter over telefoongebruik in de auto waarin het zélf gelijk gekregen heeft. Dat bevestigt een woordvoerder.

Vorig jaar beboette een politieagent in Sneek een man die rijdend zijn telefoon, “nieuw type Nokia met touchscreen”, bediende terwijl die in een handsfreehouder op het dashboard zat. De automobilist ging in beroep tegen de boete van 239 euro. Ik had mijn telefoon niet vast, protesteerde hij bij de kantonrechter. Aanraken staat gelijk aan vasthouden, stelde het Openbaar Ministerie (OM) - en je telefoon vasthouden terwijl je rijdt, is verboden.

De kantonrechter ging daarin mee, en daar zit het OM nu mee in zijn maag. Want geldt nu een algemeen verbod? Mag niemand vanaf nu rijdend zijn telefoonscherm aanraken, ook niet om bijvoorbeeld om de telefoon op te nemen voor een handsfree gesprek?

Lees ook: Niet appen achter het stuur lastiger dan nuchter blijven

Het OM hoopt door in beroep te gaan duidelijkheid te krijgen. Nu zal de hoogste rechterlijke instantie, het hof in Leeuwarden, zich over de casus buigen. “We zijn niet van standpunt gewijzigd, maar een uitspraak van het gerechtshof weegt zwaarder dan een uitspraak van een kantonrechter”, zegt een woordvoerder van het OM. “Voor wij ons beleid aanpassen en de politie nieuwe instructies geven, wachten wij eerst die uitspraak af.”

Dat levert een gekke situatie op. Want is het aanraken van je scherm terwijl je rijdt nu verboden of niet? “Dat weten we op dit moment niet, tot er een uitspraak van het hof is. Maar we raden het niemand aan.”