Flinke kapitaalinjectie voor Aegon Nederland

Aegon krijgt 1 miljard euro om de buffers te versterken. De verzekeraar ligt al maanden onder het vergrootglas omdat de solvabiliteit aan de lage kant is.

Foto Koen van Weel/ANP

Aegon grijpt stevig in om zijn buffers te versterken bij de Nederlandse tak. Er wordt door het verzekeringsconcern 1 miljard euro kapitaal overgeheveld naar Aegon Nederland. Dat werd donderdag gemeld bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers.

Door de ingreep en verbeteringen van het risicoprofiel wordt de belangrijke solvabiliteitsratio van Aegon Nederland naar verwachting opgekrikt van 144 procent naar circa 175 procent. Ook de onlangs aangekondigde verkoop van Unirobe Meeùs Groep (UMG) en verbeteringen van het risicoprofiel dragen hieraan bij.

Lees ook: Beleggers willen een schokbestendiger Aegon

Solvabiliteit is al langer een zorgenkindje voor Aegon Nederland en zijn aandeelhouders. De verzekeraar ligt al maanden onder het vergrootglas van analisten omdat de solvabiliteit, die weergeeft in hoeverre Aegon zijn toekomstige verplichtingen kan betalen, van met name het Nederlandse onderdeel aan de lage kant is.

Volgens Aegon mag dat percentage tussen de 130 en 150 procent liggen. Eind 2016 kwam de solvabiliteit uit op 135 procent, te dicht bij de ondergrens, aldus de aandeelhouders.

‘Sterke resultaten’

Aegon wist afgelopen kwartaal te profiteren van lagere claims en hogere commissie-inkomsten als gevolg van gunstige aandelenmarkten en effecten van doorgevoerde kostenbesparingen. Het onderliggend resultaat kwam 23 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 535 miljoen euro. De totale verkopen dikten op jaarbasis met 42 procent aan, tot ruim 3,9 miljard euro.

Topman Alex Wynaendts spreekt van sterke resultaten.

“Het is goed om te zien dat de managementmaatregelen het gewenste effect hebben, in het bijzonder de verbetering van de winstgevendheid van ons bedrijf in de VS.”

Bij de prestatie van de kwartaalcijfers maakte Aegon Nederland ook bekend weer dividend uit te gaan keren. In de eerste helft van volgend jaar staat een dividenduitkering van 100 miljoen euro gepland.

Meeùs Groep

Dinsdag maakte Aegon bekend een overeenkomst met risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon gesloten te hebben over de verkoop van Unirobe Meeùs Groep (UMG).Voor de financieel adviesgroep wordt een bedrag van 295 miljoen euro neergelegd. De verkoop wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2017 afgerond.

De voorgenomen overname wordt pas definitief als de ondernemingsraden goedkeuring hebben gegeven en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) groen licht geeft.

Bij UMG werkten eind vorig jaar 1.387 mensen. Het klantenbestand bestaat uit ongeveer 580.000 particulieren en 74.000 bedrijven. Aon heeft meer dan 50.000 medewerkers in ruim 120 landen. De acht vestigingen in Nederland bieden werk aan 1.540 mensen.

    • Bas Tooms