Mestoverschot

Melkveehouders mogen hun koeien toch houden

Enkele tientallen melkveehouders hoeven toch geen koeien te verkopen om te kunnen voldoen aan de afspraken rondom het mestoverschot. De rechter in Den Haag bepaalde woensdag in drie zaken dat de boeren hun dieren voorlopig mogen houden, omdat ze kunnen aantonen dat ze met onomkeerbare investeringen alsnog aan alle wettelijke voorwaarden voldoen.

Aanvankelijk hadden de bedrijven een deel van hun dieren moeten ruimen of verkopen, om zo aan het Europese beperkingsplan voor fosfaatuitstoot te voldoen. Dit plan ziet erop toe dat de uitstoot van fosfaat wordt teruggebracht naar het niveau van begin juli 2015. Nederlandse boeren produceren meer mest dan volgens Europese regels is toegestaan.

In mei was al een aantal boeren vrijgesteld van de ruimplicht in de regeling, omdat zij zogenaamde onomkeerbare investeringen hadden gedaan en hierdoor aan alle afspraken voldaan die het mestoverschot terugdringen. De boeren die woensdag voor de rechter stonden vonden dat zij in dezelfde categorie thuishoorden, en de rechter gaf hen daarin gelijk.

Tegen de uitspraak van mei is demissionair staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) in hoger beroep gegaan. De rechtbank behandelt deze zaak verder op 18 september. (NRC)