Reportage

Maakt Cuba Amerikaanse diplomaten doof?

Diplomatie Amerikaanse diplomaten op Cuba klagen over plotselinge doofheid. Zijn ze het slachtoffer van een ultrasonische aanval?

Foto Andrew Harnik/AP

Beschikt Cuba over een geheim ultrasonisch wapen om Amerikaanse diplomaten in Havana de mond te snoeren? Woensdag onthulde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington dat dit jaar al verschillende Amerikaanse diplomaten van hun post in Havana naar huis zijn teruggekeerd wegens „een verscheidenheid aan medische klachten”. Anonieme functionarissen spreken over plotseling opkomende doofheid.

De eerste klachten dateren van afgelopen herfst; hoeveel Amerikanen precies om medische redenen zijn uitgeschakeld is officieel niet bekend gemaakt. Anoniem wordt gesproken over een vijftal.

Over de oorzaak van de gehooruitval wordt vanzelfsprekend druk gespeculeerd. Een mogelijkheid is dat de Cubaanse regering de Amerikaanse diplomaten heeft blootgesteld aan geluidsgolven die niet hoorbaar zijn, maar het gehoor wel beschadigen. Of dat een andere partij dat doet, bijvoorbeeld de Russen, zoals ook wel is gesuggereerd.

Cubaanse diplomaten naar huis

En, is ook de vraag: is er eigenlijk wel sprake van een bewuste aanval? En waar komen de schadelijke geluidsgolven, als daar sprake van is, eigenlijk vandaan: van apparatuur van buiten? Of is de bron verstopt in de ambassade of in de woonhuizen van diplomaten?

Kortom: veel vragen, maar geen antwoorden. Twee dingen staan evenwel vast: de Cubanen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de diplomatiek staf én Amerikaanse diplomaten zijn doof geworden. Dus besloot de Amerikaanse regering tot een tegenzet door twee in Washington gestationeerde Cubaanse diplomaten naar huis te sturen. Dat gebeurde al op 23 mei, vertelde woordvoerder Heather Nauert van Buitenlandse Zaken woensdag.

De Cubanen reageerden met een uitgebreide verklaring waarin staat dat „Cuba niet heeft toegestaan of zal toestaan dat Cubaans grondgebied wordt gebruikt voor welke actie dan ook tegen geaccrediteerde diplomaten en hun gezinnen, zonder enige uitzondering”. Het Amerikaanse besluit om twee Cubaanse diplomaten uit te zetten is dan ook „ongerechtvaardigd en ongegrond”, aldus de Cubaanse verklaring. (AP/Reuters)