In Tokio wil ‘Kromo’ nog sneller zijn

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo gaat door tot de Olympische Spelen van Tokio (2020). Een zegen voor het Nederlandse zwemmen.

Ranomi Kromowidjojo tijdens haar persconferentie, donderdag in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Rob Engelaar/ANP

Het bewijs levert ze deze zomer zelf. Ze is nog lang niet klaar met zwemmen. Met vier medailles op de WK langebaan in Boedapest en, begin deze week in Berlijn, een spetterend wereldrecord op de 50 meter vrije slag (kortebaan), liet Ranomi Kromowidjojo zien dat ze weer tot de absolute wereldtop behoort. Een jaar na een teleurstellend olympisch toernooi in Rio de Janeiro, waar ze het podium niet wist te halen, weet Kromowidjojo genoeg: ze zwemt in elk geval door tot en met de Spelen van Tokio, in 2020, na Beijing (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) haar vierde olympische campagne.

Donderdag maakte ze haar besluit bekend, daags voor de wedstrijden om de Swimming World Cup in haar thuisbad in Eindhoven. Tegenover de NOS zei de zwemster dat ze haar keuze al had gemaakt voor de WK langebaan in Boedapest, eind juli.

Ik ga niet door om het doorgaan, om bang te zijn voor een leven dat je niet kent, maar ik ga echt door om beter te worden, om sneller te zwemmen.

Kromowidjojo heeft twee redenen om in elk geval nog drie jaar door te gaan met zwemmen op het hoogste niveau. „Deels omdat ik denk dat ik nog harder kan dan ik tot nu toe heb laten zien. En ook voor een groot gedeelte omdat ik het zwemmen nog steeds ontzettend leuk vind. Ik ga niet door om het doorgaan, om bang te zijn voor een leven dat je niet kent, maar ik ga echt door om beter te worden, om sneller te zwemmen.” Haar resultaten van de laatste weken gaven haar wel de bevestiging dat ze op het goed spoor zit, een jaar na de Spelen in Rio.

Kromowidjojo, die op 20 augustus haar 27ste verjaardag viert, heeft een aantal lastige jaren achter de rug. Ze begon haar olympische loopbaan spectaculair, met estafettegoud op de Spelen van Beijing. Ze was toen pas 17 jaar oud. Vier jaar later bereikte ze in Londen wat ze als kind al in haar hoofd had: een individuele olympische titel. Het werden er zelfs twee, op de 100 en 50 meter vrije slag.

Lees ook: Kromowidjojo is terug als de motor van Team NL

Vertrek van Verhaeren

Maar na ‘Londen’ kwam de klad erin. Haar coach en vertrouwensman Jacco Verhaeren vertrok naar Australië, een klap die nog jaren door zou dreunen bij Kromowidjojo. Ze wisselde verschillende keren van coach, kende een persoonlijke crisis en kampte met motivatieproblemen. Na haar gouden jaar 2012 duurde het maar liefst vijf jaar totdat ze weer in de buurt kwam van de tijden die ze destijds zwom. Nu pas, onder coach Patrick Pearson, komt ze weer toe aan het verbeteren van haar persoonlijke records. En de lach is terug op haar gezicht. Kromowidjojo geniet zichtbaar van haar comeback op het podium.

Bondscoach Marcel Wouda is zeer verheugd over haar besluit. Zij is al jaren het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen, getuige ook de statistieken op de internationale toernooien. Zonder de sprintster haalt de Nederlandse ploeg nauwelijks individuele finales, laat staan medailles. Daarnaast is ze een onmisbare schakel in de succesvolle estafetteploegen. In Boedapest haalde Kromowidjojo drie zilveren en een bronzen medaille binnen voor de Nederlandse ploeg, „Voor het hele Nederlandse zwemmen is dit mooi”, zei Wouda donderdag tegen de NOS. „Maar ik ben vooral blij voor Ranomi. Ze heeft er nog zo veel plezier in. Dit komt ook echt uit haar zelf.”

    • Rob Schoof