Bestuurders Chickfriend opgepakt in onderzoek naar fipronilschandaal

De mannen worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat ervan verdacht wordt zo’n 150 Nederlandse pluimveebedrijven illegaal met fipronil te hebben behandeld tegen bloedluis, zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De mannen worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Ook worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel. De omvang en de periode waarin het middel is toegepast wordt onderzocht.

Er zijn doorzoekingen gedaan in de woningen van de twee bestuurders in Barneveld en Zaltbommel. In Bergen op Zoom, Ede en in de omgeving van Uden zijn ook woningen en een opslagloods doorzocht. Er zijn daarnaast auto’s, banktegoeden, onroerend goed en administratie in beslag genomen.

Bloedluis

Chickfriend bestreed bloedluis in volle stallen met een middel dat fipronil bevatte. Zo kwam het gif ook in de Nederlandse eieren terecht. Kippen werden geruimd, supermarkten haalden eieren uit de schappen en nog altijd zijn 138 pluimveebedrijven gesloten. Al deze bedrijven waren klant van Chickfriend.

Lees ook: ‘Bedrijf Chickfriend kocht bewust verboden gif’

Ook op andere plekken in Nederland en België worden huiszoekingen uitgevoerd in verband met het onderzoek naar de verboden stof fipronil in eieren. Waar de huiszoekingen plaatsvinden in Nederland wordt niet vermeld door het Nederlandse Openbaar Ministerie. De Belgische federale politie is donderdagochtend binnengevallen op acht adressen in de Kempen en in Oost-Vlaanderen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) voert het onderzoek uit. Het strafrechtelijk onderzoek gebeurt in opdracht van het OM.

In België zijn vooral desinfecteerbedrijven die het ontsmettingsmiddel fipronil gebruikten bezocht. Dat bevestigt het parket van Antwerpen tegenover Vlaamse media. Ook zou er een inval bij een veearts zijn gedaan. De Belgische justitie komt later op de dag met een toelichting.

Te lang gewacht

Woensdag moest de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog erkennen dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar topman Rob van Lint liet woensdag in een verklaring weten dat er toen “geen enkele aanwijzing was dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten”.

Uit een nota van de NVWA die bij de Belgische overheid terecht is gekomen blijkt dat de tip ging over het bestrijden van bloedluis met fipronil. De Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) reageerde woensdag verontwaardigd. Nederland heeft volgens hem te lang gewacht met het delen van informatie.
Inspecteur-generaal Van Lint stelt dat “het verwijt dat wij in november 2016 weet gehad zouden hebben van fipronil in eieren niet klopt”.

Lees ook: Hoe herken ik een besmet ei? En negen andere vragen

Volgens de Belgen heeft Nederland bovendien bij de huidige eiercrisis te lang gewacht met het delen van informatie. België lag zelf al onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.