Huiszoeking bij voormalige campagneleider van Trump

Paul Manafort

De inval vond plaats in het kader van het justitiële onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

FBI-agenten hebben een huis doorzocht van de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, bij het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in 2016. De inval in het huis van Paul Manafort, in de voorstad Alexandria bij Washington, vond plaats in de ochtend van 26 juli. Dat was een dag nadat Manafort een ontmoeting had met medewerkers van de Inlichtingencommissie van de Senaat, aldus The Washington Post die het nieuws over de huiszoeking woensdag onthulde. Een woordvoerder van Manafort heeft de inval bevestigd.

De Senaatscommissie onderzoekt of de campagne van Trump in aanloop naar de verkiezingen van 8 november 2016 samenwerkte met Rusland om de uitslag te beïnvloeden. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zaten de Russen achter hacks bij de Democratische Partij. Computerinbraken openbaarden e-mails die de Democratische kandidaat Hillary Clinton in verlegenheid brachten.

Naast het Congres doet ook de speciale aanklager Robert Mueller, in opdracht van het ministerie van Justitie, onderzoek naar de zaak. Het huiszoekingsbevel voor de inval bij Manafort toont volgens persbureau AP aan dat onderzoekers een rechter ervan hebben overtuigd dat er reden is aan te nemen dat er een misdaad is gepleegd. Mogelijk bestond de vrees dat Manafort belastende informatie had achtergehouden.

De FBI-agenten verlieten Manaforts woning volgens The Washington Post met documenten en ander materiaal. Volgens The New York Times waren ze op zoek naar belastingpapieren en afschriften van buitenlandse bankrekeningen. Van Manafort is bekend dat hij eerder werkte voor de voormalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne. The New York Times berichtte eerder dat Manafort mogelijk 12,7 miljoen dollar aan zwart geld van Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s heeft ontvangen. Manafort ontkent dat, al kwam zijn naam diverse malen voor in een parallelle boekhouding van de partij. Justitie in Oekraïne doet onderzoek naar een transactie waarin Manaforts naam opduikt in combinatie met die van oligarch Oleg Deripaska, die aan de Russische president Vladimir Poetin is gelieerd.

Manafort was aanwezig bij de ontmoeting die Trumps schoonzoon Jared Kushner en Donald Trump Junior in juni vorig jaar hadden met een Russische advocaat. Trump Junior ging die bijeenkomst, volgens een door hemzelf geopenbaarde e-mail, in met de verwachting dat de advocaat belastende informatie van de Russische regering over Clinton kon overdragen. Het gesprek dat Manafort de dag voor de huiszoeking met de Inlichtingencommissie van de Senaat had, ging over deze ontmoeting in New York.

Manafort nam in augustus vorig jaar ontslag als Trumps campagneleider nadat The New York Times over de mogelijk zwarte betaling door de partij van Janoekovitsj had bericht. Manafort werd vervangen door Steve Bannon van de Trumpgezinde website Breitbart.com.

    • Wilmer Heck