Nieuwe bewijzen in Vietnamese ontvoeringszaak

Volgens Duitsland zijn Trinh Xuan Thanh en zijn compagnon eerst nog meegenomen naar de Vietnamese ambassade in Berlijn.

Trinh Xuan Thanh, werd door gewapende mannen meegenomen uit een park in Berlijn. Foto Nguoi Buon/ Reuters

Duitse aanklagers zeggen nieuw bewijs te hebben in de zaak naar de vermeende ontvoering van een Vietnamese zakenman en zijn compagnon in Berlijn. Nieuw onderzoek zou uitwijzen dat het duo, voor ze naar Vietnam meegenomen werden, nog op de Vietnamese ambassade in de Duitse hoofdstad is geweest. Dat meldt persbureau Reuters.

Duitsland vermoedt dat Trinh Xuan Thanh en zijn compagnon eind vorige maand ontvoerd zijn door de Vietnamese inlichtingendiensten. Thanh, wordt in eigen land verdacht van fraude, waar de doodstraf op staat. Hij had in Duitsland asiel aangevraagd.

In de verklaring die donderdag door de Duitse aanklagers naar buiten is gebracht, valt te lezen dat ze vermoeden dat Thanh op 24 juli is ontvoerd in de Duitse hoofdstad. Thanh werd op klaarlichte dag in een park in Berlijn door gewapende mannen in een busje weggevoerd. Joggers en mensen die hun hond aan het uitlaten waren, zagen dat gebeuren, schrijft The Guardian.

Vrije wil

Echter, liet Thanh deze week op de Vietnamese staatstelevisie van zich horen en zei dat hij uit eigen wil teruggekeerd was naar Vietnam. Dat heeft hij naar eigen zeggen gedaan om zijn misdaden onder ogen te komen.

De autoriteiten in Vietnam noemen het daarom betreurenswaardig dat Duitsland spreekt van een ontvoering. Het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder daarbij dat Vietnam een “strategische vriendschap” met Duitsland wil ontwikkelen. De Vietnamese politie heeft eerder verklaard dat Thanh zichzelf in Vietnam had aangegeven.

Thanh was een vroegere hoge functionaris bij de Vietnamese staatsoliemaatschappij PetroVietnam. Hij wordt verdacht van fraude omdat er miljoenen verdwenen zijn bij het staatsbedrijf.

    • Maarten Back