Recensie

Cruiseschip voorstelling Wunderbaum kapseist

Amusement op een cruiseschip is het onderwerp van de voorstelling ‘Superleuk’ van Wunderbaum, gebaseerd op een boek van David Foster Wallace.

De gasten op het cruiseschip checken in.
De gasten op het cruiseschip checken in. Foto Karin Jonkers

De spelers van Acteursgroep Wunderbaum brachten een week door op het luxe cruiseschip AIDAprima, dobberend op de Noordzee. Hiermee volgden ze de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace die zich inscheepte voor een cruise op de Caraïben. Daarover schreef hij een dodelijk verslag, A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again (1997) ofwel Superleuk, maar voortaan zonder mij.

Een cruise als toonbeeld van verveling en oppervlakkig amusement. Verveling is ook de sleutel tot de voorstelling die Wunderbaum van het boek en hun ervaringen maakt. Bij entree krijgen de toeschouwers een glaasje ouzo aangereikt. We staan in een slingerrij, alsof we aan boord gaan. De acteurs, vermomd als Griekse kapiteins, versieren het podium met roze en witte ballonnen. Beelden van lusteloze gasten glijden voorbij, voorzien van giftig commentaar uit Wallace’ boek. Maartje Remmers houdt al kauwgumkauwend een bewust onverschillig gespeeld relaas over het boek, waarmee het allemaal begon. Wunderbaum bracht op het schip een revue, die zo slecht werd ontvangen dat de entertainmentleiding zich ervan distantieerde.

Wunderbaum krijgt geen greep op de eigen voorstelling. Doelloos zwalken we van scène naar scène. Wine Dierickx speelt alsof ze elk moment in tranen kan uitbarsten, zonder dat je begrijpt waarom. En Walter Bart doet alsof hij er liever niet bij is. Er spreekt een merkwaardige verongelijktheid uit de voorstelling, alsof de eigen teleurstelling een vloek drukt op het cruisewezen. Een interessante afrekening of boosaardige satire is Superleuk… allerminst. Eigenlijk is alleen het slot de moeite waard, als we het kielzog van het schip over de zee zien en Remmers de prachtige slotwoorden van Wallace citeert over een drenkeling die het verlichte schip voorbij ziet varen. Ditmaal oprecht mooi. Maar het is te weinig.

    • Kester Freriks