Negen Lowlands-optredens waar je écht bij moet zijn

Je kan natuurlijk niet bij elke act op Lowlands zijn. Keuzestress? NRC tipt negen acts die in ieder geval een plek op je agenda verdienen.

Foto Andreas Terlaak

 1. Solange

  Solange Vrijdag

  Het was een van de meest bijzondere optredens op North Sea Jazz: betekenisvol en visueel overrompelend. Zangeres Solange Knowles, zus van Beyoncé, vormde met haar muzikanten en koor een haast levend schilderij, waarin ze trage, elegante bewegingen maakten. Een show vol emotioneel geladen soul en theatrale dramatiek.

  18.45 uur, Bravo

 2. Iggy Pop

  Iggy Pop Vrijdag

  Hij was op de eerste editie van Lowlands en zal deze jubileumeditie zeker weer kleuren. De onvermoeibare, over het podium galopperende en kruipende ‘Lust for Life’-rocker Iggy Pop leverde vorig jaar met Post Pop Depression, opgenomen met leden van de Queens of the Stone Age, een van zijn betere albums af.

  20.35 uur, Bravo

 3. Leon

  Léon Vrijdag

  Even kijken bij dat jonge nieuwe talent uit Stockhom, Zweden: zangeres Lotta Lindgren. Onder de naam Léon brengt ze popliedjes uit met een assertief rafelrandje. Met haar licht verveeld klinkende, nasale stemgeluid, dat in de verte lijkt op dat van zangeres Adele, rekent ze af met ontrouwe liefdes.

  13.40 uur, Heineken

 4. Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.
 5. Tycho

  Tycho Zaterdag

  Bedwelmend en meevoerend. Dat zijn de melodieuze soundscapes van Tycho, een Amerikaans synthpoptrio op drums, (bas)gitaar en vintage synths dat de dansvloer beurtelings muisstil, juichend en in beweging krijgt. Met hun visuals versterken ze hun muziek, maar het is vooral de opbouw van de nummers die de aandacht trekt.

  18.15 uur, India

 6. Tove Lo

  Tove Lo Zaterdag

  Uit Zweden komt de singer-songwriter Ebba Tove Elsa Nilsson die als de zelfbewuste Tove Lo vrijuit en onbeschaamd haar behoeftes (seks, drugs) benoemt en toont. Haar sensuele electropop springt in het oor sinds de briljant catchy single ‘Habits (Stay High)’, die liefdesverdriet in geen geval zielig maakte.

  15.00 uur, Bravo

 7. Skepta

  Skepta Zaterdag

  Grimegrootheid Skepta uit Oost-Londen is zijn succes stevig aan het verzilveren na zijn definitieve doorbraak met zijn vierde album Konnichiwa. Met zijn rauwe manier van rappen is zijn licht activistische boodschap recht voor zijn raap. Zijn shows zijn energiek met stampers als ‘Shutdown’ en onbekommerde dansnummers.

  16.50 uur, Bravo

 8. Noord-Nederlands Orkest

  Noord Nederlands orkest Zondag

  Het is een mooie traditie: klassieke muziek op Lowlands als opening van de zondag, na een net afgesloten dansnacht. Het Noord Nederlands Orkest brengt o.l.v. dirigent Antony Hermus onder meer het derde deel van de Negende Symfonie van Dvorák, Fanfare van Aaron Copland en de Symphonie fantastique van Berlioz.

  14.00 uur, Alpha

 9. Cypress Hill

  Cypress Hill Zondag

  Niet alleen Lowlands is 25 jaar, ook latino hiphopcrew Cypress Hill viert het jubileum van het album Black Sunday uit 1993. Cross-overhit ‘Insane In The Brain’ was de instant klassieker waarop heel Lowlands in 1994 rondstuiterde. Acht albums verder zijn de rocky raps van B- Real, Sen Dog, en DJ Muggs nog altijd feestelijk explosief.

  17.45 uur Alpha

 10. Flume

  Flume Zondag

  De Nieuw-Zeelandse dj/producer Harley Streten, alias Flume, debuteerde in 2012 en groeide met zijn boeiend gelaagde elektro-elixers snel uit tot festivalhit. Op zijn tweede album Skin houdt hij het interessant met vele verschillende zangstemmen op zijn vervreemdende beats en van kleur verschietende synths.

  19.45 uur, Alpha

 • Beluister hier onze Lowlands-tips:

  • Amanda Kuyper