Zuma overleeft weer vertrouwensstem

Zuid-Afrika

De oppositiepartijen in het Zuid-Afrikaanse parlement kwamen dinsdagavond 24 stemmen te kort om president Jacob Zuma en zijn kabinet voortijdig naar huis te sturen. Motie van wantrouwen verworpen, Zuma voor de achtste keer gered. En in Zuid-Afrika blijft alles bij het oude?

Toch niet. Een snelle rekensom leerde dat ten minste 35 ANC-leden het aandurfden om de motie tegen hun president te steunen. Dat waren niet de zestig waar de gezamenlijke oppositiepartijen op hadden gehoopt. De oppositie bezet slechts 151 van de 400 parlementszetels en omdat een aantal kleine partijen voor Zuma zou stemmen, hing alles af van de regeringspartij zelf.

De herrieschopper van het parlement, voormalig ANC-lid Julius Malema, waarschuwde zijn oud-partijgenoten ’s middags nog. Dit was een gewetensstem. De ANC-leden die de motie niet steunden, verbonden hun lot aan de wankelende president. Ze zouden nooit meer kunnen zeggen: we hebben het niet geweten, de vriendjespolitiek en corruptie, dat is Zuma, niet het ANC. „Als ze Zuma zelfs in een anonieme stemming steunen, dan zijn ze niet langer gerespecteerde parlementsleden, dan zijn het criminelen”, sprak Malema.

Het ANC probeerde de aandacht van Zuma af te leiden. Geen van de leden nam het op voor de president en zijn beleid. Geen enkele ANC’er durfde te zeggen: Zuma is een waardig president. De verdedigingslinie was: de motie was een ‘staatsgreep’ tegen een democratisch gekozen regering.

De stemming liet zien dat de kans groot is dat als eind dit jaar een opvolger wordt gekozen voor Zuma, dat een supporter van hem wordt die zijn vriendjespolitiek van de afgelopen jaren zal beschermen. Daarmee is er geen onderscheid meer voor de kiezer tussen Zuma en zijn partij: het ANC is Zuma en bereid om met hem weg te zinken in het moeras waarin landsbelang is ingeruild voor de overleving van de nu regerende elite.