Zou jij worden toegelaten in Trumps Amerika?

Time maakte een test op basis van de nieuwe voorwaarden die Trump wil stellen aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Donald Trump bij een bijeenkomst op 3 augustus in Huntington
Donald Trump bij een bijeenkomst op 3 augustus in Huntington AP Photo/Susan Walsh

Heb je een gouden olympische medaille en miljoenen op de bank? Of spreek je vloeiend Engels en een Nobelprijs op zak? Als je jezelf ooit nog in Amerika ziet wonen, is het een goed plan om in ieder geval aan een van deze kwalificaties te voldoen. Want als het aan president Donald Trump ligt, worden nieuwe immigranten voortaan aan een test onderworpen voordat ze een verblijfsvergunning krijgen.

Nu maken immigranten kans op een green card als ze familie in de VS hebben, maar van die wetgeving wil Trump af. Maar geen nood, voor je op het vliegtuig stapt kun je bij Time kijken of je aan de eisen voldoet. Het tijdschrift ontwikkelde een test op basis van de nieuwe voorwaarden die Trump wil invoeren.

Gewone Amerikanen eerst

Het voorstel voor de nieuwe regels komt van twee Republikeinen en ze worden gesteund door Trump. Maar de Reforming American Immigration for Strong Employment Act (RAISE) heeft in het Senaat nog geen steun gekregen. Door de wet zou de migratiestroom flink slinken en dat levert volgens Trump “miljoenen en miljoenen” op. Bovendien is de nieuwe wet veel eerlijker voor de ‘gewone Amerikaan’ dan de huidige wetgeving, vindt Trump. “Amerikanen verdienen een wetgeving die de prioriteit geeft aan hun behoeftes.”

Trump beloofde tijdens zijn campagne de ‘gewone Amerikaan’ op één te zetten, deed hij dat ook? NRC checkte wat heel bleef van zijn verkiezingsbeloften na zijn eerste honderd dagen. Hoe staat het na zes maanden met de beloftes van Trump?

Nu moet de ‘gewone Amerikaan’ concurreren met al die nieuwe Amerikanen om een baan te krijgen. Ook zegt Trump dat door de stroom van immigranten de salarissen dalen. Die uitspraken worden weerlegd door economen, die zeggen dat immigranten weinig effect hebben op de hoogte van de salarissen. Bovendien zeggen critici dat het dalen van het aantal immigranten een negatief effect kan hebben op de Amerikaanse economie.

Torenhoge verwachtingen

Toch willen de initiatiefnemers van de test dat de wetgeving verandert. Daarvoor is een puntensysteem bedacht waarmee de aanvragers beoordeeld worden. Time heeft een versimpelde versie van de test gemaakt. Hiermee kun je testen of je wel in voldoet aan Trumps torenhoge verwachtingen van de nieuwe immigranten.

De wet moet er toe leiden dat de nieuwe Amerikanen hoger opgeleid zijn en goed inkomen hebben. Dus laagopgeleide aanvragers maken een kleine kans. Maar ben je tussen de 26 en 30 jaar, spreek je vloeiend Engels, heb je een Amerikaanse masterdiploma en heb je een baanaanbod in de VS met een hoog salaris? Dan ziet Trump je graag komen.