Verdachte aanval Franse militairen aangehouden

Bij de aanrijding net buiten Parijs raakten zes militairen gewond. Het gaat volgens de minister van Binnenlandse Zaken om een bewuste aanval.

Agenten en militairen op de plaats waar de aanrijding plaatsvond.
Agenten en militairen op de plaats waar de aanrijding plaatsvond. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Bij een aanval in een buitenwijk van Parijs zijn zes Franse militairen gewond geraakt. Een auto reed rond 08.00 uur ‘s ochtends in op een groep militairen in de zelfstandige gemeente Levallois-Perret. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb ging het om een bewuste aanval, aldus persbureau AP.

Nadat de bestuurder op de militairen in ramde, reed hij snel door. Drie van de gewonden zijn er slecht aan toe maar verkeren buiten levensgevaar. Volgens de Franse autoriteiten is ten noorden van Parijs een man gearresteerd op de snelweg. President Emannuel Macron heeft bevestigd dat de aangehouden man ook de bestuurder van de auto is.

Burgemeester Patrick Balkany van Levallois-Perret liet tegenover televisiezender BFM TV al eerder op de dag weten dat het zonder twijfel om een bewuste actie ging. Hij sprak van een “afschuwelijke daad van agressie”. De Franse minister van Defensie, Florence Parly, sprak in een verklaring van een “laffe daad”.

Volgens persbureau AP verklaren ooggetuigen dat alleen de bestuurder in de auto zat. Met behulp van camerabeelden probeert de politie te achterhalen van wie de auto is.

Auto stond te wachten

De aanval vond plaats voor een militaire kazerne in het centrum van Levallois-Perret. De auto zou in een steegje hebben gewacht tot de militairen uit de kazerne liepen voor het begin van hun patrouille, waarop hij op de groep inreed. Volgens burgemeester Balkany trok de auto weer snel op na de aanrijding.

De slachtoffers behoren tot de speciale veiligheidsdienst van Operatie Sentinelle, die werd opgestart na de terreuraanslagen van 2015. Levallois-Perret is een zelfstandige gemeente en ligt op zo’n vijf kilometer van het stadscentrum van Parijs.

Ziekenhuisbezoek

Minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb en de minister van Defensie Florence Parly brachten woensdag een bezoek aan de militairen in het ziekenhuis. Er is verder weinig bekend over de toestand van de gewonden behalve dat Parly zei “geruststellend nieuws” te hebben gekregen, aldus persbureau AP.