Vier doden op Curaçao bij aanslag tijdens feest

Bendegeweld

De schietpartij op Curaçao waarbij maandagavond vier doden vielen lijkt een afrekening tussen bendes. Het aantal moorden op Curaçao in dit jaar stijgt hiermee naar twintig, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Willemstad. Dat is meer dan in heel 2016, toen volgens het jaarverslag van het OM 19 doden vielen. Afgelopen maart vielen ook vier doden bij een schietpartij voor een winkel.

De schietpartij van maandag was in Willemstad, in de gewelddadige wijk Buena Vista. Vanuit een auto werd met een of meer automatische vuurwapens geschoten tijdens een verjaardagsfeest. Daarbij vielen ook zes gewonden.

Op Curaçao woedt al jaren een strijd tussen twee bendes, Buena Vista City (BVC) en No Limit Soldiers (NLS). Het conflict draait niet om territoria, maar om drugs en geld, zegt de woordvoerder van het OM. Het eiland wordt gebruikt voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika naar Europa en de VS.

Het OM kan nog niet bevestigen dat de aanslag te maken heeft met bendegeweld. Uit eerder onderzoek van justitie blijkt dat de twee bendes vertakkingen hebben in Nederland, zoals in Rotterdam, en dat bendeleden op en neer reizen.

De stijging van het gebruik van automatische vuurwapens op Curaçao is „zorgwekkend”, volgens het OM. Ook toeristen zijn het slachtoffer geweest van gewapende berovingen. De sector vreest dat het geweld gasten afschrikt. Toerisme-organisatie CHATA deelde in april een video op social media waarin onder meer aanvallen op toeristen, diefstal uit auto’s en onvriendelijkheid worden veroordeeld.