Trump belooft ‘vuur’ als Noord-Korea dreigt

Oorlogstaal

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea dinsdag „vuur en razernij” beloofd als het doorgaat met het uiten van bedreigingen. Trump reageerde vanaf zijn vakantieadres in Bedminster op The Washington Post die dinsdag meldde dat Noord-Korea een kernkop heeft geproduceerd die op een raket kan worden geplaatst.

De krant baseert zich op anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Als het klopt is de nucleaire dreiging van Noord-Korea aanzienlijk toegenomen.

Noord-Korea dreigde de voorbije maanden diverse malen met ‘een totale oorlog’ als reactie op stappen van de VS op politiek, economisch en militair terrein die volgens Pyongyang provocatief zijn. „Noord-Korea kan de Verenigde Staten maar beter niet meer bedreigen. Daarop zal worden gereageerd met vuur en razernij die de wereld nooit eerder heeft gezien”, zei Trump. Washington probeert Noord-Korea’s bondgenoot China al langere tijd te bewegen vergaande economische sancties tegen Pyongyang te handhaven.

Volgens The Washington Post heeft het Defence Intelligence Agency in het Pentagon de analyse over de kernkop vorige maand gemaakt. Eerder maakte deze inlichtingendienst al bekend dat de Noord-Koreaanse raket Hwasong-14 waarschijnlijk in staat is een kernkop te vervoeren. Het Japanse ministerie van Defensie bracht dinsdag een rapport uit waarin ook het vermoeden wordt uitgesproken dat Noord-Korea een kernkop voor een raket heeft ontwikkeld.