Supermarkten

Fusie geeft kwartaalresultaat Ahold Delhaize impuls

Mede dankzij de fusie vorig jaar met het Belgische Delhaize heeft Ahold de winst en omzet in het tweede kwartaal flink zien toenemen. Ook de verkopen bij het Nederlandse Albert Heijn lieten een stevige groei zien. Dat heeft het supermarktconcern woensdagochtend bekendgemaakt.

Volgens Ahold Delhaize voldoet de fusie, die een jaar geleden is voltooid aan de verwachtingen. Over twee jaar moet de samensmelting 750 miljoen euro aan financieel voordeel opleveren. Volgens bestuursvoorzitter Dick Boer ligt de integratie van de twee bedrijven „volledig op schema”.

Het aandeel Ahold Delhaize liet bij opening van de beurs een koersdaling zien van bijna 2 procent: in de loop van de ochtend liep het verlies terug tot 1 procent. Deze zomer kreeg het aandeel al eerder twee tikken te verwerken: eerst door een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Kroger en later nog eens door het voornemen van internetconcern Amazon om het luxe supermarktbedrijf Whole Foods over te nemen. Voor Ahold is de Amerikaanse markt de grootste.

Aangepaste cijfers

De omzet van het concern steeg in het tweede kwartaal met 3,4 procent tot 16 miljard. Daarbij gaat het om aangepaste cijfers, waarin de fusie van vorig jaar is verwerkt. De winst steeg met 19 procent tot 378 miljoen. Over de eerste zes maanden van dit jaar kwam uit de concernomzet van 31,8 miljard een winst van 725 miljoen.

In Nederland boekte het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com een omzetgroei van 5,6 procent tot 3,4 miljard euro. De operationele winst kwam ruim 4 procent hoger uit op 174 miljoen euro. In België was de omzetgroei marginaal, terwijl de operationele winst daalde van 37 tot 32 miljoen euro.

De omzet uit de Amerikaanse activiteiten bleef, gecorrigeerd voor wisselkoersffecten, grotendeels gelijk. De verkopen van 5,9 miljard euro leverde in het tweede kwartaal een operationele winst op van 239 miljoen euro. Dat betekent een stijging van ruim 14 procent, mede het gevolg van kostenbesparingen. (NRC)