Rellen na voorlopige verkiezingsuitslag Kenia

De zittende Keniaanse president Kenyatta is waarschijnlijk herkozen. Naar aanleiding van de tussentijdse uitslag braken er rellen uit in het land.

Keniaanse demonstraten gaan de straat op naar aanleiding van de tussentijdse verkiezingsuitslag
Keniaanse demonstraten gaan de straat op naar aanleiding van de tussentijdse verkiezingsuitslag Foto Thomas Mukoya/Reuters

Het lijkt erop dat de Keniaanse president Uhuru Kenyatta opnieuw is herkozen bij de verkiezingen van afgelopen dinsdag. Volgens persbureau Reuters zou Kenyatta zo’n 54.8 procent van de tot nu toe gestelde stemmen hebben gekregen. Kenyatta’s tegenstander, oppositieleider Raila Odinga, haalde tot nu toe 44.4 procent van de stemmen binnen.

Woensdagochtend waren de stemmen van ongeveer 35.000 van de bijna 41.000 stembureaus geteld. Naar aanleiding van de tussentijdse uitslag braken rellen uit in Kisumu, een stad waar Odinga erg populair is. Volgens ooggetuigen zouden demonstranten wegen hebben geblokkeerd en branden hebben aangestoken. Als reactie hierop zou de politie traangas hebben ingezet, meldt persbureau AP. Ook zou er door de politie geschoten zijn waardoor twee doden vielen.

Lees ook: Het liefst stemmen de Kenianen vandaag voor vrede

‘Aanslag op democratie’

Volgens Odinga zou er met de verkiezingsuitslag zijn gefraudeerd. Odinga stelde dat hackers de verkiezingsuitslag hebben gemanipuleerd door in te breken in computers van de kiescommissie. Odinga, die corruptie in het land wil bestrijden, noemde de uitslag in een televisieoptreden “een aanslag op onze democratie”. Keniaanse autoriteiten vreesden al langer dat de verkiezingen tot opstanden zouden leiden. Het is namelijk niet de eerste keer dat verkiezingen voor chaos zorgen in het land.

Lees ook: Bidden voor vrede tijdens de verkiezingen Kenia

Chaos na eerdere verkiezingen

Kenia kent een lange geschiedenis van geweld bij verkiezingen met als dieptepunt de stembusgang eind 2007. Gedurende twee maanden was er chaos in het land, waarbij naar schatting 1.500 doden vielen. Zo’n 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht. Bij de verkiezingen van 2013 vielen de computersystemen uit waarmee de stemmen geteld moesten worden. Er volgde een handmatige telling. Oppositieleider Odinga eiste daarom dit keer dat er geteld zou worden via een volledig veilig systeem. De computerexpert die dit moest garanderen, Chris Musando, werd eind juli gemarteld en vermoord.