Pissebedden kunnen prima in de nasi

Hoe overleef je een ramp? De zogeheten preppers bereiden zich voor op het ergste. Deel 3: thuisblijven.

Illustratie Lynne Brouwer

Shit hits the fan. De ramp is een feit. Winkels zijn leeg. Thuis is er stroom noch leidingwater. Mobiele telefoons zwijgen. Tip van onze preppende landgenoten: blijf thuis zolang het kan. En het kan langer met een ‘meterkastpakket’: paracetamol, waxinelichtjes, een multitool, een zaklamp, een formulier met rampenzenders, nooddekens en nog meer, geleverd in een stevige bewaardoos van 10x19x33 centimeter en volgens prepz.nl goed voor een leven zonder zorgen.

Dankzij de laatste generatie filters – een paar tientjes, reinigt tienduizenden liters – is drinkwater geen probleem.

Voeding is lastiger. In zijn woning in Zuid-Holland zegt Herman: „Ik zal het hier zo lang mogelijk proberen uit te houden. Pas als alle honden en katten uit de buurt op zijn, zal ik verder moeten trekken.” Dat zal niet snel gebeuren. Hij heeft voor maanden eten in huis en als ervaren bushcrafter kan hij die periode aanzienlijk verlengen. Herman: „Survival is dat je het terrein zo snel mogelijk uit wilt, bushcraft dat je het er zo lang mogelijk wilt volhouden.”

We doorschrijden het landschap nabij zijn huis en stoppen bij een waterkant waar hij een stengel riet uit de modder trekt. „Het onderste deel kun je heel goed eten. Wel eerst koken en fijnmalen.” Verderop staat nog meer eetbaars. Paardebloemblad. Rozenbottels, daar kun je jam van maken. Kleefkruid. Jonge naalden van een den. „Kun je thee van zetten, zit veel vitamine C in.”

Voor leden van de Facebook-groep Preppers Nederland gaf hij bij min zeven een cursus bushcraften: koken op vuur, beesten villen, slapen in hooi. Herman: „Als je een kraai plukt en z’n ingewanden eruit haalt, kook je er soep van en daarna haal je de botjes eruit. Van muizen kun je ook soep maken. Pissebedden kunnen prima in de nasi.”

Leven van rietstengels en muizensoep heeft ook bezwaren, beaamt Herman. Hij adviseert om die gerechten te combineren met je in betere tijden gekochte voorraad, want die smaakt beter. Kun je langer thuisblijven.

Water en eten hebben we, nu nog stroom en warmte. Jeroen Klaassen heeft een houtkachel en altijd voor een à twee jaar hout in de tuin. Een houtkachel is ideaal (warm, gratis), maar kan niet overal. Klaassen bepleit dat ieder huishouden ouderwetse wollen dekens klaar heeft liggen en eigen stroom kan maken. Met zonnepanelen dus. Maar die leveren gelijkstroom, daar werkt geen huishoudelijk apparaat op. De zonnestroom gaat via een omvormer (naar 230 volt wisselstroom) in het net en wordt in mindering gebracht op je rekening. Probleem: de omvormer heeft zelf netspanning nodig, dus als de netstroom uitvalt heb je niets aan zonnestroom. De oplossing is een zogeheten zuivere sinusgenerator met accu die 230 volt wisselstroom levert, het stroomnet simuleert en zo de omvormer doet functioneren.

Maar Bas van schuilkelder.com waarschuwt: „De stroomconsumptie van je huis mag niet hoger zijn dan wat de zonnepanelen leveren, anders wordt de accu van de sinusgenerator leeggetrokken.”

Dat vraagt om stroombegrenzers en automatische uitschakeling van apparaten als er een wolk voor de zon zit. Een dure oplossing is veel meer accucapaciteit plus een omvormer, zoals bij de Tesla Powerwall.

De essentie vanuit preppersperspectief: dat organiseer je niet even tijdens of na een apocalyps, maar nu.