Parkeerboetes

Parkeerproblemen voor bezoekers aan Kasteel Ruurlo zijn nog altijd niet opgelost

Het aan Carel Willink gewijde Kasteel Ruurlo heeft sinds de opening op 27 juni 32.000 bezoekers ontvangen, gemiddeld bijna 900 per dag. De parkeerproblemen die dit veroorzaakt in het dorp, zijn nog altijd niet opgelost.

Eerder dreigde de eigenaar van het museum, Hans Melchers, de gemeente Berkelland met een kort geding om meer parkeerplekken. Ook bood hij aan de tientallen uitgedeelde boetes aan foutparkeerders te betalen uit eigen zak. Miljardair Melchers kocht veel werken van Carel Willink uit de failliete boedel van Dirk Scheringa.

Kasteel Ruurlo heeft plek voor 80 auto’s. Bedoeling is dat daar 100 plekken bij komen, maar daarvoor moet nog een vergunning worden verleend. De gemeente Berkelland is maandag begonnen met het verharden met een puinlaag van een berm bij het station, „waardoor er ongeveer 35 extra openbare parkeerplekken ontstaan”. Dat moest deze woensdag klaar zijn.

Ook is er een parkeerhaven bij het treinstation, „maar die is eigenlijk bedoeld voor omwonenden die de trein nemen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ten behoeve van het museum maakte Berkelland extra parkeerruimte aan de andere kant van het spoor.

Kasteel Ruurlo is het tweede privémuseum van Melchers. In 2015 opende hij in Gorssel Museum MORE voor modern realisme, dat een groot succes bleek: het ontving in 2016 zo’n 100.000 bezoekers, een aantal dat dit jaar mogelijk nog wordt overtroffen. Melchers stelt dat hij de gemeente Berkelland „vooraf heeft gewaarschuwd” voor een grote bezoekersstroom.

Drie weken geleden verliep een bijeenkomst tussen Melchers en burgemeester Joost van Oostrum gespannen. Op de homepage van het museum staat sinds kort in kapitalen: ‘Let op: handhaving van gemeente Berkelland deelt boetes uit mocht uw auto niet op de juiste plek geparkeerd staan.’ Kasteel Ruurlo heeft een gratis pendeldienst tussen station en museum opgezet.