Onderzoeksraad neemt systeem voedselveiligheid onder de loep

onderzoek De OVV wil weten waarom fipronil niet eerder werd opgemerkt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een officieel onderzoek in naar het schandaal met fipronileieren. Miljoenen eieren met een zeer lage en waarschijnlijk ongevaarlijke dosis van het bestrijdingsmiddel fipronil zijn ondanks allerlei controlemechanismen in supermarkten in diverse Europese landen terechtgekomen.

„De Raad wil nagaan waarom het middel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij is geweest”, staat in een verklaring. Het gaat de Raad naar eigen zeggen niet om de vraag hoe gevaarlijk fipronil is, of wie precies schuldig is, maar om hoe het systeem voor voedselveiligheid in Nederland functioneert.

Dinsdag werd ook bekend dat minuscule restanten van fipronil ook terecht zijn gekomen in kippenvlees en producten waarin eieren zijn verwerkt, zoals mayonaise en eierkoeken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt berichtgeving van de NOS daarover. Omdat het in deze producten gaat om nog lagere doses fipronil, is het zeer onwaarschijnlijk dat die een gevaar opleveren voor de gezondheid, volgens de NVWA. Er zijn naar aanleiding van de nieuwe bevindingen dan ook geen nieuwe producten uit de schappen gehaald.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) liet de afgelopen weken verschillende producten met eieren als ingrediënt testen. Volgens de branchevereniging is er geen reden voor terugroepacties.