Noord-Korea laat Canadese pastoor vrij

De predikant, Hyeon Soo Lim, keerde na een bezoek aan het land begin 2015 niet terug naar zijn thuisland.

De Canadese pastoor tijdens zijn rechtszaak eind 2015 waar hij eerder tot levenslang werd veroordeeld.
De Canadese pastoor tijdens zijn rechtszaak eind 2015 waar hij eerder tot levenslang werd veroordeeld. Foto KCNA

Noord-Korea heeft een tot levenslang veroordeelde Canadese pastoor op humanitaire gronden vrijgelaten. Dat bericht het staatspersbureau KCNA.

De predikant, Hyeon Soo Lim, stond in Canada aan het hoofd stond van de presbyteriaanse kerk, een van de grootste kerken in Canada. In die functie reisde hij regelmatig heen en weer tussen Canada en Noord-Korea waar hij een opvang voor weeskinderen en een verpleeghuis steunde. Hij keerde na een bezoek aan het land begin 2015 niet terug naar zijn thuisland. Na verloop van tijd bleek dat hij gevangen was genomen. Hij werd veroordeeld wegens “een poging om het regime in Noord-Korea omver te werpen”.

Het kantoor van de Canadese premier Justin Trudeau zei dat een delegatie dinsdag in Pyongyang nog had gesproken over Lims situatie.

Lees ook: Hoe kwam Warmbier aan hersenschade?

Zijn vrijlating komt bijna twee maanden nadat de Amerikaanse student Otto Warmbier door Noord-Korea werd vrijgelaten. Warmbier was veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid nadat hij in 2016 een propagandavlag had willen stelen. Hij liep tijdens zijn detentie hersenschade op en raakte in coma. Volgens zijn familie was hij mishandeld, volgens Pyongyang kwam het door een infectie met botulisme. Enkele dagen na thuiskomst overleed hij.

Er zitten nog drie andere Amerikanen vast in het land.