Noord-Korea dreigt met raketaanval Guam

President Trump liet dinsdagavond nog weten dat het land “hel en verdoemenis” te wachten staat als Noord-Korea de VS bedreigt.

Een herdenkingsmonument op Guam.
Een herdenkingsmonument op Guam. Foto Haven Daley/AP

Noord-Korea dreigt een raketaanval uit te voeren op Guam, een eiland in de Grote Oceaan en afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten. Noord-Korea zegt “zorgvuldig onderzoek” te doen naar de mogelijkheid om het eiland aan te vallen, aldus persbureau Reuters. De uitlatingen van Noord-Korea volgen direct op dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump had dinsdagavond laten weten dat het land “hel en verdoemenis” te wachten staat als het land de VS bedreigt. De uitspraak van Trump volgde op een dreigement van Noord-Korea nadat de VN-Veiligheidsraad het land nieuwe sancties had opgelegd. Op Guam is een Amerikaanse militaire basis gelegen.

Lees ook: De nieuwe Noord-Koreaanse raket komt wel erg ver

Dreigingsniveau onveranderd

De gouverneur van Guam, Eddie Calvo, zei woensdagochtend in contact te staan met het Witte Huis en benadrukte dat het eiland voorbereid is. Hij zei dat het dreigingsniveau na het dreigement van Noord-Korea onveranderd is gebleven. Calvo drukte de bewoners tijdens een persconferentie op het hart om rustig te blijven.

China heeft nog niet gereageerd op de nieuwe dreigementen. De Australische premier Malcolm Turnbull heeft de uitlatingen in een verklaring “roekeloos” genoemd, aldus persbureau AP. Hij zei:

“Het gedrag is illegaal, het is roekeloos, het is provocatief, het is gevaarlijk en bedreigt de vrede in de regio en de wereld.”

Nieuwe raket

Noord-Korea heeft dit jaar al een aantal succesvolle raketproeven uitgevoerd. In juli testte het land nog een intercontinentale ballistische raket, de Hwasong-14 genaamd met een geschat bereik van 7.000 tot 8.000 kilometer. Het eiland Guam ligt op 3.400 kilometer van Noord-Korea.

Lees ook in elf vragen en antwoorden: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben