Nederlands hoogste gebouw komt in Rotterdam

De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een 215 meter hoge toren in Rotterdam.

De huidige recordhouder, de Maastoren in Rotterdam.
De huidige recordhouder, de Maastoren in Rotterdam. Foto Marco de Swart/ANP

Ondanks alle bewaren mag hij toch gebouwd worden: de 215 meter hoge toren aan de skyline van Rotterdam. Het woningcomplex ‘Zalmhaventoren’ wordt daarmee het hoogste gebouw van Nederland.

De Raad van State verwierp woensdagochtend de bezwaren tegen de bouw van de Zalmhaventoren. De Rotterdamse politiek had al eerder ingestemd met de bouw, maar bewoners van de omliggende wijken stapten naar de Raad van State omdat ze vreesden dat de toren het zonlicht zou wegnemen. Het Zalmhavencomplex moet in 2020 klaar zijn.

Grootste toren ter wereld

De huidige Nederlandse recordhouder is de Maastoren, ook in Rotterdam. De Zalmhaven wordt volgens de ontwerpers de hoogste wolkenkrabber van de Benelux. Toch maakt dat de toren nog niet tot de hoogste constructie. Met 372 meter is dat namelijk de Gerbrandytoren van IJsselstein, een zendmast die gebruikt wordt voor radio en televisie.

De hoogte van de Gerbrandytoren valt echter in het niet bij het aantal meters van de wereldrecordhouder, de Burj Khalifa (een wolkenkrabber) in Dubai. Het gebouw van 829.8 meter hoog werd in 2004 opgeleverd en telt 163 bovengrondse verdiepingen.

Lees ook: De man achter het hoogste gebouw ter wereld

Als het aan Saoedi-Arabië ligt, zijn zij in 2020 de nieuwe recordhouder. Dan staat de oplevering van de kilometer hoge Jeddah-toren gepland. De Jeddah-toren, die nu al de bijnaam ‘koningstoren’ draagt, moet met 1,008 meter het eerste gebouw ter wereld worden dat meer dan een kilometer hoog is. Het gebouw zal zo’n 252 verdiepingen gaan tellen waarvan een deel onbewoonbaar is. De bovenste etages bevinden zich op de hoogte van het wolkendek.