Kan het aanbod nóg breder, nu Lowlands al jaren muziek, film, (straat)theater, literatuur en cabaret voorschotelt? Welja, waarom dan ook niet turner Yuri van Gelder nadat die twee weken eerder is weggestuurd van de Olympische Spelen.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2016 Een turner en een cabaretier in de Alpha

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2016 Kan het aanbod nóg breder, nu Lowlands al jaren muziek, film, (straat)theater, literatuur en cabaret voorschotelt? Welja, waarom dan ook niet turner Yuri van Gelder nadat die twee weken eerder is weggestuurd van de Olympische Spelen.

De ‘lord of the rings’ mag zondagmorgen in de Alpha tóch zijn drie minuten durende oefening doen. Later op de dag staat ook cabaretier Hans Teeuwen in de grootste tent met een uur uit zijn nieuwste programma Echte Rancune.

Gelukkig is er ook muziek. Het lukt Sigur Rós na de triomf van 2008 niet om de Alpha voor zich te winnen; daarvoor zijn de IJslanders te zeer in zichzelf gekeerd. De Staat laat zelfverzekerd zien hoe groot ze inmiddels zijn, met een ronkende show en talloze draaikolken van publiek tijdens Witch Doctor. Muse wordt vooraf aangekondigd als “grootste headliner die we ooit geboekt hebben”, en daar valt wat voor te zeggen na de stampvolle afsluitende show van vrijdag. De nederhop van De Likt en Broederliefde zorgt eveneens voor hoogtepunten.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

De verkoop loopt weer op

Het weekend verloopt regenachtig; vooral zondagochtend zitten bezoekers ongeduldig in hun koepeltentjes te wachten tot het een beetje droog wordt.

Boort Lowlands na de moeilijke jaren een jong publiek aan? Het gaat in elk geval beter dan in 2015, want bijna alle kaarten worden verkocht. En mocht het een indicatie zijn: bij voormalig Oasis-frontman Noel Gallagher staan twee jonge jongetjes vooraan. Gallagher keert zich gedurende het concert meerdere keren tot ze: ze lijken ook broers van elkaar en de Brit weet hoe erg dat kan zijn. Het oudere, maar in topvorm verkerende LCD Soundsystem mag de erg geslaagde 24e editie afsluiten. Lowlands heeft de weg omhoog weer gevonden.

Affiche 2016
speaker 2,60 185,- Muntprijs Ticketprijs

Deze Lowlands was een van de beste ooit

In een gekmakende spagaat tussen euforie en nattigheid werd Lowlands 2016 een van de beste edities ooit. Na twee mooie festivaldagen barstte zaterdagnacht de plensbui der plensbuien los. Slecht nieuws voor de kampeerders die hun tentje zondagochtend al in hadden willen pakken, maar de laatste dag van de 24ste editie van Lowlands werd er niet minder bijzonder om. Lees verder

Alle lichten aan bij LCD Soundsystem

LCD Soundsystem. Foto Andreas Terlaak

Yuri van Gelder doet ‘loodzware’ oefening op Lowlands

Een respectvol eerbetoon. Dat kreeg Yuri van Gelder zondagmiddag op het Lowlands festival. Het zwarte schaap van de turnwereld, dat twee weken geleden werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio en het kort geding waarin hij eiste dat NOC*NSF de schorsing zou terugdraaien verloor, werd in de grootste concerttent op het festivalterrein ontvangen als een cultheld. Lees verder

Lowlands.

Foto Andreas Terlaak

In Beeld: Lowlands 2016

Op ‘takkenfestival’ Lowlands mocht het in 2016 af en toe regenen. Dat belette NRC-fotograaf Andreas Terlaak er niet van om mooie foto’s te maken: van Yuri van Gelder en Hans Teeuwen, ja, maar ook Muse en Die Antwoord.

Dag 1 Dag 2 Dag 3

Hans Teeuwen uitstekend in vorm tijdens historisch optreden op Lowlands

Hans Teeuwen schreef vandaag cabaretgeschiedenis door de best bezochte voorstelling ooit te spelen op het hoofdpodium van Lowlands. De Alpha, waar circa vijftienduizend mensen in kunnen, was afgeladen. Ook op de aangrenzende, glooiende weiden keken velen naar de grote schermen. Een ruwe schatting is dat er misschien twintigduizend toeschouwers waren: dat is in een klap vijftien keer een uitverkocht Carré. Lowlands gaf massaal te kennen fan te zijn van deze cabaretier. Lees verder

Bumper Lowlandstelevisie

Captain Video

Dossier Lowlands 2016

In 2016 maakte NRC voor het eerst sinds 1998 weer een complete dossierpagina voor Lowlands met hoogtepunten, video’s en interviews. Onder andere Tom Odell, Sevn Alias en The Black Madonna werden besproken. Lees verder

Video Captain Video

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.