Vooraf wordt voorspeld dat deze 23e editie cruciaal zal zijn voor de toekomst van Lowlands. Na jaren van ongekende weelde, alleenheerschappij en uitverkopen zonder een programma bekend te hoeven maken, is er nu iets aan het verschuiven.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2015 Lowlands in een quarterlife crisis

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2015 Vooraf wordt voorspeld dat deze 23e editie cruciaal zal zijn voor de toekomst van Lowlands. Na jaren van ongekende weelde, alleenheerschappij en uitverkopen zonder een programma bekend te hoeven maken, is er nu iets aan het verschuiven.

Een gedeelte van de trouwe bezoekers haakt af en het festival belandt in een quarterlife crisis. Voor wie doen ze het? Wat willen ze precies? Binnen- en buitenlandse concurrentie op de festivalmarkt, waardoor publiek wegblijft en grote acts steeds hogere bedragen gaan vragen, maakt dat festivaldirecteur Eric van Eerdenburg zich “verschrikkelijk” zorgen maakt.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Zevenduizend kaarten onverkocht

Lowlands verkoopt dan ook níet uit, voor het eerst sinds 2004. Er komen iets meer dan 48.000 mensen naar het festival dat er 55.000 kwijt kan. Aan de indeling van het terrein wordt hier en daar wat gesleuteld: de kleinere tenten Charlie en Lima ruilen van plek en de Tïtty Twïster verdwijnt na vier jaar weer.

De twee grootste tenten, de Alpha en de Bravo, worden iets kleiner gemaakt om ze toch eerder gezellig vol te laten lopen. En de derde bierleverancier in de Lowlands-historie doet z’n intrede: na Dommelsch (1993-2003) en Grolsch (2004-2014) tekent de organisatie nu een contract met Heineken. “Het schijnt zo te zijn dat Heineken er in blinde tests altijd het beste uitkomt”, verdedigt van Eerdenburg de keuze.

De muziek dan. Die is ronduit lomp maar wel populair (de verstofte hitmachine Limp Bizkit, de alles wegblazende dancehall-sensatie Major Lazer), tienermuziek en daardoor iets te licht (Passenger, Ben Howard) maar heeft met Tame Impala, Kendrick Lamar, Courtney Barnett en Lianne La Havas ook nét genoeg voor de zichzelf serieus nemende liefhebber. Het weer is prachtig, drie dagen lang.

Affiche 2015
speaker 2,60 185,- Muntprijs Ticketprijs

Lowlands moet zichzelf opnieuw uitvinden

Jaren was Lowlands in Biddinghuizen van de concertorganisatie Mojo Concerts uitverkocht. In 2010 en 2011 zelfs al voordat het programma bekend werd. Dat was een riante, twijfelachtige positie, zegt Van Eerdenburg. „De respons en het vertrouwen waren fijn, maar hadden een keerzijde: het gemor over ‘kritiekloos’ publiek dat blind zijn kaartjes zou kopen, de steeds hogere verwachtingen ten aanzien van de headliners en de beperkte instroom van nieuwe bezoekers. Het moment dat dat tegen ons gaat werken, is nu aangebroken. Het is een moeilijk te managen emotie.” Lees verder

Video Captain Video

Lowlands.

Foto Andreas Terlaak

In Beeld: Lowlands 2015

Een zonnetje, een biertje in de hand en daverende optredens. NRC-fotograaf Andreas Terlaak maakte foto’s van onder andere Limp Bizkit, Tame Impala en Franz Ferdinand.

Dag 1 Dag 2 Dag 3

Echosmith

Echosmith. Foto Andreas Terlaak

Glorieuze acts, uitgelaten sfeer

Het gelukzalige gevoel bij Jacco Gardner, die zijn muziek uitbouwde tot een magische wereld van klank; de uitzinnigheid van het publiek al voordat rappers Sticks en Rico (eerder bekend als Opgezwolle) begonnen waren; de onderkoelde opmerkingen van de Australische anti-heldin Courtney Barnett (dat we mochten meeklappen, als we het ritme tenminste niet verstoorden); zangeres Cato van Dyck (My Baby) die een hoge noot zo lang aanhield dat het twee keer applaus opleverde. Lees verder

Sfeerbeeld

Foto Andreas Terlaak

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.