Kapers op de kust. In januari 2013 kondigt boekingskantoor Friendly Fire, een concurrent van Lowlands-organisator Mojo, een nieuw driedaags muziekfestival aan, plaatsvindend bij het Brabantse Safaripark Beekse Bergen: Best Kept Secret.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2013 Het eind van de alleenheerschappij

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2013 Kapers op de kust. In januari 2013 kondigt boekingskantoor Friendly Fire, een concurrent van Lowlands-organisator Mojo, een nieuw driedaags muziekfestival aan, plaatsvindend bij het Brabantse Safaripark Beekse Bergen: Best Kept Secret.

De eerste vier namen - Arctic Monkeys, Portishead, Alt-J en Sigur Rós - maken duidelijk dat het menens is. Lowlands is geen alleenheerser meer; de liefhebber van indiemuziek kan ook elders terecht.

Dat heeft op deze editie echter nog geen effect, want net als een jaar eerder zijn de kaartjes (à 175 euro) binnen twee uur uitverkocht. Een dag eerder is een handjevol namen bekendgemaakt, waarvan heavymetalband Slayer de opvallendste is.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Nieuw is in

In de aanloop naar augustus komen daar meer oudgedienden bij. De headlinershows van Nine Inch Nails (vrijdag) en Nick Cave & The Bad Seeds (zondag) zijn kneitergoed, maar worden wel maar door een halfvolle Alpha gezien. De bezoekers willen nieuw spul, en niet per se rock: De Jeugd van Tegenwoordig, James Blake en Major Lazer zijn publieksfavorieten. Slayer zorgt vrijdagavond voor een harde, strakke show (en een overvloed aan zwarte Slayer-shirts op het terrein). De 21e editie is geslaagd, zowel opwindend als relaxed.

Al volgt op maandag nog een naar bericht: een Amsterdamse bezoeker die tijdens de eerste nacht in comateuze toestand is gevonden op een afgelegen deel van het terrein, is later in het ziekenhuis overleden. Hij heeft xtc gebruikt, al is onduidelijk of dat de doodsoorzaak is.

Affiche 2013
speaker 2,60 175,- Muntprijs Ticketprijs

Krulsnorren, plensbuien en veel dance

Overal worden ze gespot: joekels van getekende krulsnorren op bovenlippen van jonge meisjes, maar ook mannelijke festivalgangers droegen ludiek aangebrachte exemplaren. De 21ste editie van Lowlands ging gisteren van start in uitgelaten sfeer. Kartonnen dieren, geschminkte gezichten, bontjassen en straattheater. Lange rijen voor het boottochtje naar het spookhuis van PIPS: lab boordevol optische illusies. Populair ook was de ludieke backstagesafari in een oud busje. Op reis naar de magische, tot de verbeelding sprekende plek áchter de festivalhekken („waar echte sterren zijn”), compleet met paspoortfoto en verrekijker. Je weet immers nooit. Lees verder

In Beeld Lowlands 2013

Foto Andreas Terlaak

In Beeld: Lowlands 2013

Op Lowlands 2013 was het overal feest. Een van de hoogtepunten was de show van Major Lazer, een ander het concert waar Editors de avond mee afsloot.

IntochtDag 1Dag 2Dag 3

De dood van een Lowlandsbezoeker

Afgelopen weekend overleed een bezoeker van muziekfestival Lowlands. Tijdens de eerste nacht werd een Amsterdammer (27) in comateuze toestand aangetroffen op een afgelegen stuk van het festivalterrein. Hij werd naar een ziekenhuis in Lelystad gebracht en vervolgens naar het AMC in Amsterdam, waar hij overleed. De man had xtc gebruikt, maar onbekend is of dat de doodsoorzaak is. Lees verder

Publiek bij Major Lazer.
Foto Andreas Terlaak

Publiek wil liever springen dan zwijmelen

De danswoede bij Major Lazer, de ingehouden schoonheid van Moderat, de beukherrie van Slayer, de plonzende gitaarriffs bij Unknown Mortal Orchestra, de elegante beats van AlunaGeorge en de schemerverlichte grasvlaktes waarover schuifelende menigten onvermoeibaar op weg waren naar de volgende ontdekking – Lowlands dit jaar was zowel opwindend als relaxed. Lees verder

Video Captain Video

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.