“Ik wil alleen maar zwemmen”, zingt Spinvis zaterdagmiddag in de Grolsch-tent. Hij is niet de enige, want het is de heetste Lowlands ooit.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2012 De warmste Lowlands ooit

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2012 “Ik wil alleen maar zwemmen”, zingt Spinvis zaterdagmiddag in de Grolsch-tent. Hij is niet de enige, want het is de heetste Lowlands ooit.

Zo’n 27 graden op vrijdag, zaterdag een paar graden heter én zondag nóg weer wat heter. De organisatie zet extra waterpunten neer, stewards knijpen sponzen uit over de mensen op de voorste rijen en bezoekers organiseren via Facebook een ‘evenement’ op zaterdagmiddag bij de Alphatent: het grote watergevecht. Tienduizenden mensen melden zich aan. Hoewel die natuurlijk niet allemaal komen, vindt er wel degelijk een massaal - maar stiekem best braaf - watergevecht plaats.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Niks speciaals voor het jubileum

Was het binnen een week uitverkopen van alle kaarten voor Lowlands 2011 al een scherp record, het blijkt nog véél sneller te kunnen: alle 55.000 kaarten zijn binnen twee uur weg.
De muziek lijkt bijna bijzaak tussen alle bikini’s (vrouwen) en ontblote bovenlijven (mannen), al is er best scherp geboekt met spannende nieuwe acts als Alt-J, The xx en Django Django, fijnproever-lievelingen als Modeselektor, Wilco en Feist, zomerse feestnummers van La Pegatina en headlinershows van The Black Keys en - opvallend, in de Alpha - de razende dubstep van Skrillex.

Het is de twintigste editie. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zegt daar niets speciaals mee te willen doen, al is er wel wat extra budget voor het jubileum nu er het jaar ervoor (met een tegenvallende line-up en The Offspring als zondag-headliner) minder is uitgegeven.

Dat geld gaat in z’n geheel naar The Foo Fighters, die op de laatste avond volgens het blokkenschema maar liefst 2,5 uur krijgen. Ondanks grote woorden van frontman Dave Grohl (“You know it’s gonna be a looong fucking night, right?”) wordt die tijd niet helemaal volgemaakt; na twee uur rocken is het gedaan. Het is simpelweg té warm.

Affiche 2012
speaker 2,60 175,- Muntprijs Ticketprijs

Schrille house, zalvende troubadours

Lowlands had last van de hitte, maar meer dan ooit ook van de vrijblijvendheid van het programma – dat niet bekend werd gemaakt voor alle 55.000 kaarten verkocht waren. Het publiek komt niet voor een uitdagend muziekprogramma, maar voor de sfeer, de randverschijnselen en om het simpele feit dat je er nou eenmaal geweest moet zijn. Lees verder

Lowlands.

Foto Andreas Terlaak

In Beeld: Lowlands 2012

NRC-fotograaf Andreas Terlaak proefde gedurende drie dagen de sfeer op Lowlands. Hij zag onder meer optredens van De Heideroosjes, The XX en Foo Fighters - en veel festivalgangers.

Dag 1Dag 2Dag 3

Afkoelen met braaf watergevecht

De twintigste Lowlands was de warmste ooit. Het kwik liep gisteren op tot tropische waarden. Bezoekers zochten verkoeling en deden mee aan watergevechten voor de Alpha-tent, bij het strand of in het Grolsch-beugelbad.

Er stonden voor de verandering eens geen rijen voor het toilet naast de Alpha-tent. Zaterdagmiddag was het dringen voor de wastafels. Het water was schaars op deze snikhete dag – niet om dat er gedronken moest worden, maar gevochten. Lees verder

Dave Grohl van de Foo Fighters

Dave Grohl van de Foo Fighters. Foto Andreas Terlaak

Alexander Pechtold op Lowlands

Alexander Pechtold op Lowlands 2012. Foto Andreas Terlaak

Ultieme rockshow van Foo Fighters sluit Lowlandsweekend af

“You know it’s gonna be a looong fucking night, right?” Lowlands heeft tot de zondagavond gewacht op een échte, massaal omarmde rockshow. Hij kwam, zoals verwacht, van de Foo Fighters.

Want zo zien we het nog maar weinig: een man die zich voorovergebogen over zijn gitaar in het zweet werkt, lange zwarte haren voor de ogen. Rock, met een hoofdletter. Harder gejuich. Lees verder

Video Captain Video

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.