Er woedt een economische crisis, en het in oktober 2010 aangestelde minderheidskabinet Rutte-I moet hard bezuinigen. De cultuursector is een van de voornaamste slachtoffers, met onder meer een verhoging van de btw op concertkaartjes per 1 januari 2011.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2011 Het hoogtepunt van de hype

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2011 Er woedt een economische crisis, en het in oktober 2010 aangestelde minderheidskabinet Rutte-I moet hard bezuinigen. De cultuursector is een van de voornaamste slachtoffers, met onder meer een verhoging van de btw op concertkaartjes per 1 januari 2011.

Lowlands snijdt de regering de pas af door de kaartverkoop naar voren te halen: eind november 2010 gaat het loket al open. Het is een gierend succes: binnen twee uur zijn alle kaartjes verkocht. (De btw-verhoging wordt uiteindelijk zes maanden uitgesteld en na de val van Rutte-I, in april 2012, snel weer teruggedraaid.)

Lowlands 2011 begint verre van ideaal. Op Pukkelpop in het Belgische Hasselt, dat een dag eerder begonnen is, zijn donderdag door noodweer vijf doden gevallen. In Biddinghuizen staan dan al duizenden bezoekers voor de poort; zij verregenen, maar het verwoestende noodweer en de windstoten die Pukkelpop vellen, bereiken Lowlands gelukkig niet.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Kleine juweeltjes

Voor het eerst in een decennium ververst Lowlands de indeling van het terrein weer eens flink. De Bravo wordt verplaatst en komt recht tegenover de schoorstenen van de ingang, om rechts plaats te maken voor iets nieuws: de Titty Twïster. Een op de stripclub in de From Dusk Till Dawn-films geïnspireerde tent die overdag brave literatuur huist en in de nacht overgaat op strippers in bizarre uitdossing, hardrock-karaoke en diverse seksuele uitspattingen.

Voor het programma betaalden de bezoekers dus niet, want daar was nog niets van bekend toen alle kaartjes al verkocht waren. Dat zorgt ook voor een ander soort publiek; het valt op dat er meer mensen zijn voor het uitgaan, het tot 04.00 uur doorstampen in de Bravo of tot diep in de zondagnacht ‘Waar is het feestje?’ zingen bij de HEMA-campingwinkel. De muziekliefhebber moet het doen met Elbow, zaterdagavond in de Alpha, en vooral veel kleinere juweeltjes in de kleinere tenten (Omar Souleyman, Warpaint, Mayer Hawthorne). Belegen rockband The Offspring mag de zondagavond afsluiten. Een zwaktebod op een festival dat in het decennium ervoor zo vaak toonaangevend is geweest.

Affiche 2011
speaker 2,50 155,- Muntprijs Ticketprijs

Pukkelpop alsnog afgelast, Lowlands gaat door

Het Belgische muziekfestival Pukkelpop dat gisteren werd getroffen door noodweer, gaat toch niet door. De organisatie meldde gisteravond nog dat het evenement vandaag en zaterdag verder zou gaan, maar heeft vanochtend toch besloten het festival af te blazen.

Lowlands gaat vandaag gewoon volgens planning van start. Veel bands die op Pukkelpop zouden optreden komen ook naar het festival in Biddinghuizen. Voor komend weekend wordt geen noodweer voorspeld, maar de organisatie laat weten extra alert te zijn. Lees verder

Lowlands.

Foto Andreas Terlaak

In Beeld: Lowlands 2011

A Campingflight to Lowlands Paradise 2011 zit er op en de meeste festivalgangers zijn, al dan niet met een fikse koppijn, weer aan het werk of naar de schoolbanken. Nu rest niets dan nog even nagenieten met Andreas Terlaak’s foto’s van onder meer The Kills, Crystal Fighters, Lamb en Beady Eye.

Dag 1Dag 2Dag 3


“Wat was het leven mooi. Hier kuierde een staaltje medische vooruitgang waar mijn hart van openging. Dit stelletje had elkaar leren kennen in het ziekenhuis waar ze wegens een ernstige longaandoening opgenomen waren. De uitvinding van een draagbare kunstlong gaf hen nu de mogelijkheid hier op dit festivalterrein te genieten van hun hernieuwde levens. En ik wandelde daar dus met vochtige oogjes zwaar gelukkig achteraan.”

Anja van den Beemt, Prinsenbeek

Zelfs ‘s nachts in de Tïtty Twïster is men nog lief

Ik hou van kamperen – maar het liefst in een verstilde alpenwei met een goed boek en een goed glas wijn. Ik hou van muziek – maar mijn kennis stopt zo’n beetje bij de Beatles en Bach. Ik hou van mensen – maar van meer dan drie tegelijk word ik al een beetje nerveus. Waarom dan in vredesnaam naar de modder van Lowlands?

Omdat veel van mijn vrienden dat jaar in jaar uit doen. En ik wilde hen snappen. Want voor je het weet ben je vervreemd geraakt van je eigen generatie. Ik sloot me aan bij een vriendengroep op camping 3. Na drie dagen Lowlands hier mijn bevindingen. Lees verder

Within Temptation.

Sharon den Adel, zangeres van Within Temptation. Foto Andreas Terlaak

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.