En dan valt Lowlands plotseling en masse voor de banjo. Het is zaterdagmiddag, warm en droog.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2010 Een zorgeloos meezing- en springfestijn

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2010 En dan valt Lowlands plotseling en masse voor de banjo. Het is zaterdagmiddag, warm en droog.

Op de heuvels aan weerszijden van de Alpha liggen bezoekers te zonnen, terwijl het onder het geel-blauwe dak van de tent helemaal vol staat met glunderende gezichten. “I really fucked it up this time, didn’t I my dear?”, schreeuwen ze mee met Little Lion Man van Mumford & Sons. Au contraire, want Lowlands heeft het, net als de Britse band, goed voor elkaar.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Lowlands krijgt concurrentie

De start van de kaartverkoop, in februari, wordt voor het eerst (en het laatst) luister bijgezet met een ‘launch party’ in de Haagse Paard van Troje. Een avond waarop artiesten als Selah Sue, Tim Knol en Florence + The Machine potentiële kaartjeskopers mogen opwarmen. Het werkt blijkbaar: één week in februari (!) duurt het voor het festival uitverkocht is. De organisatie laat doorschemeren dat dát ook weer niet helemaal de bedoeling is, want de trouwe Lowlands-kern moet niet zomaar achter het net vissen. Toch: het is natuurlijk een luxeprobleem.

En het programma doet er bijna niet meer toe, lijkt het. Niet dat de boekers er een potje van gemaakt hebben, maar bijzonder is de line-up dit jaar ook weer niet. The Kooks, Placebo, Massive Attack, Blink-182 en Snow Patrol doen wat er van ze verwacht wordt, maar brengen hoogstens plichtmatige opwinding teweeg.

Mumford & Sons is hoogstens een guilty pleasure voor de zichzelf serieus nemende muziekkenner, maar dat ze een van de winnaars van deze achttiende editie zijn, kan niemand ontkennen na het zorgeloze meezing- en springfestijn. Veel opruiender en spannender is het bij Die Antwoord, het Zuid-Afrikaanse electro-hiphop-duo dat net zozeer leunt op de maffe songs als op de fascinerende performance.

Affiche 2010
speaker 2,50 145,- Muntprijs Ticketprijs

Bravo tot tranen toe geroerd

Het was een lome Lowlands, sloffend op slippers. En dat gold niet alleen het weer en de sfeer maar eigenlijk ook de programmering van de afgelopen editie, die eerder werd gekenmerkt door nostalgie dan door nieuwigheden. Lees verder

Ochtend op het kampeerterrein.

Foto Marten van Dijl/ANP

Nergens te druk op warm Lowlands

De warmste plek van Nederland bevond zich gistermiddag ongetwijfeld op het Lowlands-terrein in de Flevopolder, naast de Alpha-tent. Gedirigeerd door rapper Willy van The Opposites sprongen binnen zo’n twintigduizend mensen op en neer, waarbij warme lucht als door een blaasblag naar buiten werd geblazen. Lees verder

Oproep Lowlands leidt tot e-mailbombardement in Tweede Kamer

“Tegen de btw-verhoging? Mailen maar!”, zo luidt de oproep van de festivalorganisatie van Lowlands op zijn website. Met een e-mailbombardement bij Tweede Kamerleden probeert de organisatie de voorgestelde btw-verhoging op kaarten voor podiumkunsten te voorkomen. De Tweede Kamer besluit vandaag over het voorstel.


“Dit is een foto van mij en Allard op Lowlands 2010. Hij had me hier net ten huwelijk gevraagd, midden op het festivalterrein!”

Caryn Hart

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.