Theo heeft geen kaartje. De jongen die in 2004 nog door het hele festival gezocht werd (hij raakte zijn vrienden kwijt in de rij en sindsdien werd het voor steeds grotere groepen lollig om ‘Theo!’ te blijven roepen) is er niet op tijd bij omdat alle kaartjes begin mei al verkocht zijn.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2009 Oudgedienden op een gegarandeerd feestje

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2009 Theo heeft geen kaartje. De jongen die in 2004 nog door het hele festival gezocht werd (hij raakte zijn vrienden kwijt in de rij en sindsdien werd het voor steeds grotere groepen lollig om ‘Theo!’ te blijven roepen) is er niet op tijd bij omdat alle kaartjes begin mei al verkocht zijn.

Lowlands kent geen crisis, schrijft NRC. Er zijn wel wat (voornamelijk Britse) headliners bekend - Arctic Monkeys, The Prodigy, Kaiser Chiefs, Lily Allen en Bloc Party - maar het merendeel moet nog aangekondigd worden. De bezoeker lijkt de programmeurs volledig te vertrouwen, of het ligt er simpelweg aan dat Lowlands een instituut is geworden, een ‘merk’, een gegarandeerd feestje. Dat is al voldoende.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Lowlands krijgt concurrentie

Het aanhoudende succes zorgt ook voor navolging. Op Vlieland vindt kort na Lowlands een nieuw festival plaats: Into The Great Wide Open. Minder op de grootste acts gericht, maar met The Veils, Kyteman en Mum mikt ‘ITGWO’ wel nadrukkelijk op de Lowlandsbezoeker. Of liever gezegd: de Lowlandsbezoeker van het eerste uur, die nu wat ouder is en meer rust en luxe zoekt. Er zullen in de jaren erna meer serieuze concurrenten bijkomen, die delen van de formule overnemen en slim inspelen op de groeiende markt voor fijnproevers-festivals.

De programmering van Lowlands 2009 moet het hebben van oudgedienden: The Prodigy en Grace Jones doen het goed. Snoop Dogg krijgt een middagoptreden in de Alpha toebedeeld, maar wordt niet meer dan een bezienswaardigheid: leuk om een keer bij te zijn geweest. Er is een heuse ‘surprise act’ in het programma opgenomen en er gaan op het terrein geruchten over Pearl Jam, maar het blijkt de ‘supergroep’ Them Crooked Vultures met Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Josh Homme (Kyuss, Queens of the Stone Age) en John Paul Jones (Led Zeppelin). De hype rond de groep is zorgvuldig opgebouwd via sociale media, met daags voor Lowlands nog een geheimzinnig aangekondigd concert in de Melkweg, maar muzikaal zal het uiteindelijk niet beklijven.

De Nederlandse acts doen het (weer) goed. De Staat speelt de Grolsch plat en Kyteman zorgt voor een van de meest memorabele Lowlands-momenten door met zijn uitvoering van het wonderschone Sorry de Alpha stil te krijgen.

Affiche 2009
speaker 2,40 140,- Muntprijs Ticketprijs

Lowlands kent geen crisis

Ondanks de ticketprijs van 150 euro en alle bijkomende kosten lijkt de economische crisis geen vat te hebben op het animo van Lowlandsgangers om al voor de volledige bekendmaking van het programma te investeren in een toegangsbewijs. Terwijl concerten in het reguliere zalencircuit steeds duurder worden en desondanks met de regelmaat van de klok uitverkopen, heeft Lowlands niet eens namen op het affiche nodig om het festivalterrein bij Biddinghuizen te doen vollopen. Lees verder

Kyteman’s legendarische uitvoering van ‘Sorry’ op Lowlands. Kyteman

Oudgedienden zorgen voor het nodige spektakel

Lowlands leek dit jaar een bedaagd festival te worden. Maar dancegroepen en een aantal oudere muzikanten als Grace Jones en The Prodigy kwamen gelukkig met een verrassing. Lees verder

Video MrHGalle

De onbedoelde afterparty

“Een van de meest memorabele Lowlands-herinneringen is die van de door ons per ongeluk georganiseerde afterparty bij de Llow Chi Minh. In 2009 op zondagnacht werden de laatste klanken net door de Groove Tube heen geknald, en m’n maten en ik gingen even zitten bij de picknicktafels naast de Vietnamees. Een vriend van me had nog een lekker deuntje in z’n hoofd en begon dit te trommelen op de tafel. De rest van de vrienden begon mee te doen. Blijkbaar waren wij niet de enige die nog niet klaar waren met het feestje, want er begonnen heus mensen mee te doen en te dansen op de tafels. Op dat moment stroomde de Bravo net leeg langs de Llow Chi Minh.

Een Lowlandstraditie is geboren. Deze pogingen komen mijns inziens tot in de verste verte niet dichtbij het allereerste spontane megafeest. Achteraf gezien is er toen veel stuk gegaan en ik wil namens onze vriendengroep nog onze welgemeende excuses aanbieden voor de ravage.”

Jakob de Mol, Rotterdam

Regen op Lowlands, 2009

Foto Rick Nederstigt/ANP

De aanwijsstokkenman

Aanwijsstokkenman Steven van Hullen (‘Steven de Peven’) Foto door NRC-lezer Anja van den Beemt

Grace Jones zingt.

Grace Jones trad op zondag in de Grolschtent op.
Foto Rick Nederstigt/ANP

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.