Lowlands heeft op 21 juni alle 55.000 kaarten aan de man gebracht. Nog nooit eerder is het festival zo snel uitverkocht.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2008 Crisis, welke crisis?

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2008 Lowlands heeft op 21 juni alle 55.000 kaarten aan de man gebracht. Nog nooit eerder is het festival zo snel uitverkocht.

Precies een maand na het festival zal de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet gaan, op het hoogtepunt van de wereldwijde economische crisis die nog een aantal jaren zou voortslepen, maar daar lijkt het welgestelde Lowlands-publiek totaal geen last van te hebben. Dat een kaartje in één jaar tijd 8 procent duurder wordt (van 125 naar 135 euro) en een biertje 4,5 procent (van 2,20 euro naar 2,30 euro) maakt klaarblijkelijk niemand iets uit. Sterker nog: tot en met 2013 zal het festival elk jaar weer iets sneller uitverkopen dan het jaar ervoor, terwijl de prijzen blijven stijgen.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Alleen the Sex Pistols waren bedroevend

Dat kan er ook mee te maken hebben dat het festival wéér ijzersterk programmeert. Als de vaak herhaalde bewering van festivaldirecteur Eric van Eerdenburg klopt, dat je een festival uitverkoopt op basis van de line-up van het jaar ervoor, dan gold dat tussen 2005 en 2008 in de overtreffende trap: van deze rij sterke edities zal het festival nog jaren profiteren.

Met Anouk, Underworld, N*E*R*D, De Jeugd van Tegenwoordig, Nightwish, Franz Ferdinand en Editors is er in 2008 voor elk wat wils. De enige misrekening blijkt het boeken van een ‘reünie’ van The Sex Pistols. “Bedroevend”, noemt Van Eerdenburg het achteraf. “Ze komen alleen even uit hun zwembad om wat geld op te halen.”

Op zondagavond begint het, na twee droge dagen, dan toch te regenen en te onweren. Het zorgt voor een passend decor bij een van de meest bijzondere concerten uit de Lowlands-historie: dat van de IJslandse band Sigur Rós in de Grolsch. De soms dromerige en soms exploderende postrock zorgt voor meerdere huilende toeschouwers als de band rond 22.30 uur van het podium stapt en er ook nog een hele wereld buiten die tent blijkt te zijn.

Affiche
Kunstpagina NRC 18 augustus 2008

Kunstpagina NRC, 18 augustus 2008.
Foto Andreas Terlaak

Psychedelisch knallend op bonte avond

Steeds meer musici krijgen op Lowlands door hoe ze het publiek moeten bespelen. Ze ruien de massa op of overrompelen met flamboyante kleding. ’s Avonds, als de maan de tenten beschijnt, lijkt het Lowlandsterrein op een kermis: de sprookjesachtige bouwsels, de lichtjes, een autootje met gekleurde vleugels waarin een vrouwelijke dj plaatjes draait op het dashboard, bezoekers verkleed als kaasmeisje of als Oempa Loempa. Lees verder

speaker 2,30 135,- Muntprijs Ticketprijs
Een bandje wandelt door de menigte in 2008.

Foto Rick Nederstigt/ANP

Lowlands: digitale kaart Heatmap VPRO

Rotterdam. Bezoekers van popfestival Lowlands, dat vanaf vandaag tot en met zondag plaatsvindt in Biddinghuizen, kunnen gezamenlijk een interactieve kaart maken met de leukste plekken op het festivalterrein. De VPRO heeft daartoe een mobiele applicatie ontwikkeld getiteld Heatmap. Bezoekers met een iPhone of andere internettelefoon kunnen op een digitale kaart aangeven of een festivallocatie ‘hot or not’ is.

Sigur Rós speelt ‘Inni mer syngur vitley syngur’ tijdens een sprookjesachtig concert.

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.