Precies een maand van tevoren zijn alle kaartjes verkocht. Nooit eerder is het zo snel gegaan; een opluchting voor Lowlands na een paar moeilijke jaren.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2006 Muziek in het MySpace-tijdperk

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2006 Precies een maand van tevoren zijn alle kaartjes verkocht. Nooit eerder is het zo snel gegaan; een opluchting voor Lowlands na een paar moeilijke jaren.

Lowlands introduceert de X-Ray, een koepel van golfplaten waaronder door de jaren heen de meer spannende, grenzen opzoekende acts geprogrammeerd worden, maar ook de ‘Magneetbar’, een kleine tent waar de bezoekers het programma maken. Wie er wil optreden, mag optreden. Ook ‘echte’ bands doen soms even mee, en er staan altijd lange rijen bij de ingang.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

De spijkerbroek van Iggy Pop

Naar inmiddels goed Lowlands-gebruik is vooral de zondag erg nat. Vanaf ’s ochtends teisteren hevige regenbuien het festival, na twee zonnige dagen. Zo loopt bij meerdere optredens het water als een gordijn naar beneden langs de randen van de tent.

Muzikale hoogtepunten zijn er volop. Het is de editie van het legendarische optreden van Iggy Pop, die I Wanna Be Your Dog twee keer speelt, fans op het podium roept en zijn spijkerbroek steeds dieper laat zakken.

En het is het tijdperk van de MySpace-roem: het sociale netwerk dat pre-Facebook, pre-Twitter populair is en waarop bandjes met simpele middelen direct een groot publiek kunnen bereiken. Emopunkbank Panic! at the Disco is zo’n succesverhaal, al pakt hun optreden op Lowlands (en helemaal de cover van Radioheads Karma Police) niet zo lekker uit. Beter vergaat het de Arctic Monkeys, een Brits viertal dat óók via MySpace fans verzamelde nog voor de radio het had opgepikt.

Zij spelen, jong als ze zijn, de Alpha op zondagavond helemaal plat terwijl ernaast, op de heuvel naast de grote tent, een modderglijbaan in gebruik wordt genomen. Steeds als iemand zich van bovenaf naar beneden laat roetsjen, gaat een enorm gejuich op. Soms weet zelfs Arctic Monkeys-zanger Alex Turner niet of al dat geluid voor hem is, of voor wat er buiten gebeurt. Later op de avond mag Muse het festival afsluiten met hun bombast.

Affiche 2006
speaker 2,10 117,50 Muntprijs Ticketprijs

Frisse gitaren en oude rockers op Lowlands

Het was het Lowlandsfestival van de grote verzoening tussen de muziekgeneraties. Jong en oud zongen mee met The Beatles vertaald in het Nederlands, rond een circustent die gelegenheidsband ‘De Kevers’ ruim baan gaf. Van Katoen-zanger Bazz was een van de leuksten met She loves you, want die zong tenminste brutaal „Zij houdt van mij mij mij!” Lees verder

Modderige taferelen bij Lowlands 2006

Foto Juan Vrijdag/ANP

‘Modderglijen’.
Video Lowlandstelevisie

‘Lowlandsterrorist’ had vestje tv-makers

De vermeende terrorist op het muziekfestival Lowlands, die afgelopen weekeinde voor veel commotie zorgde in de provincie Flevoland en op Schiphol, droeg een witte jurk en een legerkleurig vestje met rollen dynamiet met daarop de tekst ‘seksbom’. Het tenue is van tv-programmamakers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint. Lees verder

De Arctic Monkeys.

Arctic Monkeys. Foto Juan Vrijdag/ANP

De terrorist van Lowlands is fake

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) moet altijd worden ingelicht bij een terroristische dreiging. Dus ook toen van het weekeinde de politie een klopjacht inzette op een vermeende terrorist op het Lowlandsfestival. Maar dat gebeurt niet, ten onrechte, meent het NCTB. Lees verder

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.