“Politiek is al lang uit”, schreef de NRC-verslaggever over het jonge publiek op Lowlands 1997. Dat is acht jaar later wel anders.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2005 Ruud Lubbers, Arcade Fire en Watskeburt

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2005 “Politiek is al lang uit”, schreef de NRC-verslaggever over het jonge publiek op Lowlands 1997. Dat is acht jaar later wel anders.

Na 11 september, de moord op Pim Fortuyn en de cultureel-maatschappelijke verbreding van Lowlands naar veel meer dan een rockfestival is het publiek er klaar voor om het het dansen en rocken af te wisselen met politieke debatten en lezingen. Bij Coolpolitics introduceert Jan Jaap van der Wal Wouter Bos als “het lekkerste draaikontje van Nederland”, terwijl de Juliet-tent afgeladen vol is voor de lezingen van onder meer Ronald Plasterk en Ruud Lubbers. “Ruudje, Ruudje”, scandeert het publiek zelfs bij zijn praatje over ecologie (duurzaamheid, zouden we tegenwoordig zeggen) en internationale samenwerking.

Muzikaal is de weg omhoog gevonden, dankzij een slimme zet van het jaar ervoor: de organisatie verschuift het festival een weekje naar voren, van het laatste naar het derde weekend van augustus, omdat er dan meer grote internationale acts in de buurt zijn. Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand vertegenwoordigen de opleving van de Britpop, Nick Cave is er met zijn Bad Seeds, de rock komt van The Prodigy, Foo Fighters en Marilyn Manson.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

De indierock doemt op

De Grolsch-tent krijgt op zaterdagavond een voorproefje op de toekomst van de indierock: Arcade Fire, dan met alleen debuut Funeral onder de arm, treedt op. Maar belangrijker voor de Nederlandse festivalgeschiedenis is de naam die die dag tussen 17.30 uur en 18.00 uur tussen het programma van de Bravo gepropt is. Die tent loopt over, want ie-de-reen wil Watskeburt?! van De Jeugd van Tegenwoordig horen. “Wij zijn een one hit wonder”, roept het trio. Mooi niet.

De editie van 2005 is, terugkijkend, het begin van een uiterst succesvol decennium. Dat jaar verkoopt Lowlands de laatst overgebleven kaartjes aan de deur, en de negen jaargangen erna zullen allemaal uitverkopen. De formule ligt vast en met 55.000 bezoekers is een perfecte balans gevonden: genoeg om elk jaar grote acts voor aan te kunnen trekken, maar zonder dat het té druk wordt op het terrein.

Affiche

Van gespierde punkrock tot stille disco

Door het festival een week eerder te houden, kon Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, weer de bands boeken die hij wilde. “Maar het blijft knokken. Meer hiphop-acts waren niet beschikbaar.” Lees verder

Nick Cave

Foto Rick Nederstigt/ANP

Ruud Lubbers op Lowlands

Voorpagina van NRC Handelsblad, 20 augustus 2005

speaker 2,- 115,- Muntprijs Ticketprijs

“Jammer dat Schönberg niet meer leeft”

De ringtone van Wim de Bie (“Telefoon!”) is topscorer op de website van de Ringtone Society. Op Lowlands liet Muzieklab Brabant artiesten er nieuwe opnemen.

Het nieuwe medium mag best serieus genomen worden, vindt de Ringtone Society. Op hun site zijn ongeveer zestig speciaal gecomponeerde ringtones te downloaden. Op het afgelopen Lowlands-festival werden er dankzij druk veldwerk weer 25 aan het repertoire toegevoegd. Lees verder

Leuk Lowlands verrast niet

“Ruudje! Ruudje!” In de propvolle Juliet-tent ging er een massaal gejuich op, alsof de hoofdact van het Lowlands-festival het podium beklom. Maar het is oud-politicus Ruud Lubbers, die gistermiddag op de eerste dag van het Lowlands Festival in Biddinghuizen de lezing Red de wereld: een nieuw Handfest voor de Aarde hield. Lees verder

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.