Met N*E*R*D, The Streets, Opgezwolle en Extince eist rap/hiphop een belangrijk gedeelte van de line-up op. Grotendeels terecht, maar niet waar het Mike Skinner (The Streets) betreft: de rapper is veel te dronken om een goed optreden te geven.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2004 ‘Zo goed, je wordt er bijna misselijk van’

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2004 Met N*E*R*D, The Streets, Opgezwolle en Extince eist rap/hiphop een belangrijk gedeelte van de line-up op. Grotendeels terecht, maar niet waar het Mike Skinner (The Streets) betreft: de rapper is veel te dronken om een goed optreden te geven.

Rock is ook springlevend, met spannende nieuwe namen als The White Stripes, Velvet Revolver, The Hives en Franz Ferdinand.

Een running gag neemt de voltallige Lowlandse goegemeente over: een jaar eerder is ene Theo Vlaar uit de rij bij de ingang gestapt om te plassen, maar bij terugkomst was die zo opgeschoven dat hij zijn vrienden kwijt was. Zij bleven hem maar roepen, en anderen namen het over. In 2004 gaat dat gewoon door, en op den duur doet het hele festival mee, lijkt het. ‘Theo!’ roepen wordt onderdeel van de Lowlands-subcultuur. „Ik heb een naam die gewoon lekker is om te brullen als je wat biertjes op hebt”, zegt Vlaar jaren later tegen NRC.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Statiegeld

Net als in 2003 verkoopt Lowlands niet uit, maar dankzij een eindsprint komen er wel 4.000 méér dan een jaar eerder: 52.000. Vrijdag en zaterdag regent het, op zondag is er voorzichtige zon. Er is voor het eerst statiegeld op de plastic bekers: lever je er een aantal in, dan verdien je een muntje (á 2 euro) terug. Dat maakt het terrein minder rommelig, maar al met al het drinken wel nóg wat duurder.

De domper van 2003 wordt, al met al, weggespeeld met een sterke editie. “Ik ben ontzettend gelukkig,” zegt directeur Eric van Eerdenburg over de derde editie onder zijn leiding. “Ik word er bijna misselijk van, zo’n positief festival was het.”

Affiche 2004
speaker 2,- 115,- Muntprijs Ticketprijs

Faithless “Insomnia”.
Video neulevel

Van gespierde punkrock tot stille disco

Minder mensen op Lowlands betekent meer ruimte voor die mensen. Muzikale beloftes vielen soms tegen (The Streets) en andere verrasten (Razorlight). En stagediven schijnt weer te mogen. Lees verder

Waarom riepen Lowlands-bezoekers massaal ‘Theo!’?

Als Lowlandsbezoekers samendrommen, ontstaan er opmerkelijke groepsactiviteiten. Van spontane potten- en pannenconcerten en soundwaves van camping naar camping, tot het massaal aanroepen van een zekere ‘Theo’ in 2004. Wat bezielt de festivalmens? Lees verder

The Offspring “Can’t get my head around you”.
Video ignition681

Lowlands ook dit jaar niet uitverkocht

De twaalfde editie van het Lowlands-festival, volgend weekend in de Flevopolder, zal opnieuw niet uitverkocht raken. De organisatie zal daarom een podium minder opstellen. Lees verder

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.