Nog altijd trekt Lowlands elk jaar méér bezoekers dan het jaar ervoor, maar het plafond lijkt langzamerhand wel bereikt met de 57.500 mensen die op Lowlands 2001 afkomen.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2001 De hitte en de inslaande bliksem

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2001 Nog altijd trekt Lowlands elk jaar méér bezoekers dan het jaar ervoor, maar het plafond lijkt langzamerhand wel bereikt met de 57.500 mensen die op Lowlands 2001 afkomen.

Aan het terrein verandert in deze periode veel minder dan in de eerste jaren: na binnenkomst op het festivalterrein staat de Bravo rechts, de Golf tegenover je en de India en Charlie in de hoeken van Cape Lowlands, naast het pad dat naar het tweede deel van het terrein leidt. Dat gedeelte, Planet Paradise, heeft buitenpodium Dommelsch links. Helemaal aan de andere kant staat de grootste tent, de Alpha. Die indeling zal ook in de vijftien jaar erna grofweg hetzelfde blijven.

Ertussen staan de voor comedy, literatuur en film bedoelde tenten Echo, Foxtrot en Juliet (en in de Foxtrot kun je dat jaar zelfs trouwen).

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Het weer zit niet mee

Rockmuziek is er van System of a Down, The Prodigy en Muse, terwijl Manu Chao en zijn Radio Bemba Sound System - geholpen door de dertig graden celcius van deze warmste Lowlands tot dan toe - op zondag een van de heetste shows uit de historie van het festival geven.

Buiten is het aan het begin van de avond - eindelijk - gaan regenen, en rond kwart over zes slaat zelfs de bliksem in, maar broeierig blijft het. ‘Are you ready for Manu Chao?’ vraagt rapper Bidji om 20.00 uur in de Alpha, waarop talloze uitgetrokken shirts de lucht in gaan.

Affiche 2001
speaker 1,59 88,50 Muntprijs Ticketprijs

Een klein beetje Woodstock op Lowlands

Het driedaagse Lowlandsfestival in de Flevopolder bood popmuziek in alle soorten en maten, van loeihard geschreeuw tot brave rockliedjes. Nederlandse bands waren er volop.

Misschien had zanger Jarvis Cocker van de Engelse groep Pulp zijn lied Struck by lightning beter achterwege kunnen laten. Hij had de titel nog niet uitgesproken, of een enorm noodweer barstte los boven een festivalterrein dat het hele weekeinde niets anders dan een stralende zon en tropische temperatuur had gekend. Lees verder

Polonaise buiten de India-tent

Trouwen op Lowlands

Het terrein van het popfestival Lowlands in Biddinghuizen heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op bezoekers met trouwplannen. Mojo, de organisator van het festival, heeft maandag bekendgemaakt dat vijftien stellen elkaar in het laatste weekeinde van augustus het jawoord willen geven. Uit de aanmeldingen zijn drie stellen geselecteerd.

“We vinden het heel [wat] dat zoveel mensen hebben gereageerd op de oproep op de Lowlands-website”, zegt een woordvoerster van Mojo. “Lowlands is met 57.500 bezoekers eigenlijk een middelgrote stad. En in zo’n stad wordt ook getrouwd. Maar het moet wel bijzonder blijven. Daarom hebben we gekozen voor dit aantal.”

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.