De festivalzomer van 2000 wordt gekenmerkt door het drama dat zich eind juni op het Deense Roskilde afspeelt.

25 jaar Lowlands

Lowlands 2000 In de nasleep van het Roskilde-drama

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 2000 De festivalzomer van 2000 wordt gekenmerkt door het drama dat zich eind juni op het Deense Roskilde afspeelt.

In de verstikkende drukte voor het podium tijdens een optreden van Pearl Jam worden acht mensen doodgedrukt. Een negende overlijdt enkele dagen later in het ziekenhuis. Dat heeft ook effect op Lowlands. De negende editie begint met een minuut stilte, en crowdsurfen is nadrukkelijk verboden voor de 57.000 aanwezigen.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Dance is eindelijk ingeburgerd

Muzikaal is Lowlands 2000 een opwindende editie. Dance eist z’n rechtmatige plek op, met Underworld in een overvolle Alpha op vrijdagavond en dj’s Roger Sanchez, Laidback Luke en Dave Clarke achter elkaar in de Bravo. De kleine Charlie huist die middag zowel Coldplay als Sigur Rós, twee bands die in het nieuwe millennium heel groot zullen worden.

Zondag regent het. Hard. Modderpoelen galore. Maar het is goed schuilen in de Alpha, met Krezip (de live-opname van Pinkpop, enkele maanden eerder, is dé zomerhit en staat tijdens Lowlands op 1 in de top-40), de rap-metal van Limp Bizkit op de hoogtepunt van de roem, en daarna ook nog Muse. Het Britse rocktrio heeft dan slechts één album en moet nog uitgroeien tot de bombastische megaband die het later zou worden, maar duidelijk is al dat dat slechts een kwestie van tijd zal zijn.

Affiche 2000
speaker 1,36 79,50 Muntprijs Ticketprijs

Lowlands tussen gedreun en intimiteit

De achtste editie van het Lowlands popfestival, die dit weekeinde werd gehouden, bood een veelheid aan muziekstijlen. Bijkomend voordeel van Lowlands, zo meldde de actuele festivalkrant die gisteren op de slotdag van het driedaagse pop- en kampeerfestival in de Flevopolder werd verspreid, is dat je je ouders kunt vertellen dat er ook serieus theater en klassieke muziek te zien en te horen waren. Lees verder

Krezip blijft nuchter onder hitsucces

De popgroep Krezip uit Tilburg treedt eind deze maand voor de tweede keer op tijdens het Lowlands popfestival. De leeftijden van de vijf leden variëren van 16 tot 20 jaar. “Op begrafenissen wordt Krezip ook gedraaid. Blijkbaar geeft onze muziek mensen troost.” Lees verder

Onder andere Green Lizard en Brainpower op Lowlands.

Video happyhank07

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.