De groei zit niet meer in het aantal tenten, wel in het oppervlak: voor het eerst steekt Lowlands de provinciale weg over via een wat geïmproviseerd ogende brug, omdat de camping voor de campers aan de overkant is ingetekend.

25 jaar Lowlands

Lowlands 1998 Gemeen koud en 18 millimeter regen

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 1998 De groei zit niet meer in het aantal tenten, wel in het oppervlak: voor het eerst steekt Lowlands de provinciale weg over via een wat geïmproviseerd ogende brug, omdat de camping voor de campers aan de overkant is ingetekend.

En voor het eerst sinds de invoering ervan wordt de orderlijke volgorde van het NAVO-spellingsalfabet voor tentnamen doorbroken om voorrang te geven aan de commercie. Vaarwel Delta, podium gereserveerd voor hardcore. Hallo Dommelsch, buitenpodium vernoemd naar de bierleverancier.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Het is koud en druk

De zesde editie van Lowlands trekt ongeveer 45.000 bezoekers en is gemeen koud: van 14 graden op vrijdag tot hooguit 18 op zondag. In de nacht van zaterdag op zondag komt de regen met bakken uit de lucht. Als de festivalgangers wakker worden, is er 18 millimeter gevallen. De Alpha wordt het middelpunt van een enorme modderpoel.

Iedereen wil naar de in strakke pakken gestoken Beastie Boys, op vrijdagavond de afsluitende act in de Alpha. Hun single Intergalactic is die zomer een wereldwijde hit. Het is zo druk dat de toeschouwers vooraan in de verdrukking dreigen te komen. De show wordt stilgelegd zodat het hiphoptrio kan vragen iets minder hard te duwen en mensen die vallen snel weer overeind te helpen.

Alsof de duivel ermee speelt, staat er wéér een jonge Amerikaanse singer-songwriter op Lowlands die niet veel later droevig aan z’n einde zal komen. Lowlands 1995 had Jeff Buckley: in 1997 verdrinkt hij in de Mississippi. Lowlands 1997 had Mark Linkous van Sparklehorse: in 2010 pleegt hij zelfmoord. Deze editie, van 1998, ziet de kleine Charlie-tent een indrukwekkend optreden van Elliott Smith: in 2003 sterft hij aan (zeer vermoedelijk) een impulsieve zelfmoordpoging met een keukenmes.

Affiche 1998
speaker 1,27 68,- Muntprijs Ticketprijs

Lowlands: donkere wolken boven Dronten

“Het wordt gezellig druk bij de Beastie Boys”, merkte iemand droog op die zag hoe een groot deel van de 45.000 bezoekers van Lowlands gisteravond in de richting van de grote Alpha-tent liep, waar de Beastie Boys even later zouden optreden. Een kleine volksverhuizing binnen het stadje dat drie dagen per jaar bestaat, als het popfestival Lowlands er plaats vindt. Lees verder

Beastie Boys.
Video Jeff Fate

Foto Roger Cremers

Dossier Lowlands NRC 1998

“Dit weekeinde vindt voor de vijfde keer het Lowlands-festival plaats, voluit: A Campingflight To Lowlands Paradise. Het begon als bescheiden popfestival voor alternatieve rock, en is uitgegroeid tot een breder evenement met naast de optredens van rockgroepen ook dance, theater en film. Drie dagen lang is Lowlands een klein stadje met zo’n 45.000 inwoners, die op het terrein kamperen.”

In 1998 legde NRC op de toen drie jaar oude website een klein dossier met Lowlandsartikelen aan.

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.