Het zijn de gabberjaren. De jaren van ‘hakken’ op Thunderdome-feesten in Australian-trainingspakken en airmaxies.

25 jaar Lowlands

Lowlands 1997 In vijf jaar vervijfvoudigd

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 1997 Het zijn de gabberjaren. De jaren van ‘hakken’ op Thunderdome-feesten in Australian-trainingspakken en airmaxies.

Happy hardcore bestijgt de hitlijsten, en zelfs het parodie-nummer Gabbertje van Hakkuhbar (comedian Ruben van der Meer) komt op één. Moet Lowlands daar ook iets mee? Nee, blijkbaar niet, want DJ Dano, pionier van de gabberhouse, wordt onthaald met een bierregen en stopt zijn nachtelijke optreden in de Alpha vroegtijdig. De bezoekers trekken een grens, blijkbaar: er kan muzikaal véél, maar hier zitten ze niet op te wachten.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Het groeit. Te snel

Bij punkband Pennywise haalt het optreden om een heel andere reden het einde niet. De gitarist ziet hoe een crowdsurfend meisje valt en wordt woedend op de security vooraan. “Why didn’t you catch that girl? I saw her breaking her arm, you damned motherfucker.” De beveiliging houdt het voor gezien en in de anarchie klimmen fans het podium op, dat helemaal volloopt. Na twintig minuten is het concert voorbij.

Lowlands trekt inmiddels 40.000 bezoekers, die 145 gulden (65,79 euro) betalen en voor een biertje 2,75 gulden (1,24 euro) neerleggen. Het festival is dus in vijf jaar vervijfvoudigd, en kan zich nu qua grootte bijna meten met het veel oudere Pinkpop. Maar het gaat eigenlijk iets té snel. De infrastructuur lijdt eronder en bezoekers klagen dat het te druk is op het terrein.

Toch: het is een en al weelde. NRC vergelijkt de opzet met ‘zap-televisie’: op elk moment is er op meerdere plekken wel wat te zien, en de jaren 90-generatie is “overvoerd door het aantal mogelijkheden” in een tijd waarin “veel mag en weinig moet”. Een feestje bouwen, met bands als Bloodhound Gang, Pennywise en Blink-182, is de bedoeling. Lowlands in nu een gevestigd festival, maar levert aan innovativiteit wel in; veel nieuws te ontdekken is er in 1997 niet.

Affiche 1997
speaker 1,25 65,79 Muntprijs Ticketprijs

Popfestival Lowlands meer dan muziek

Het begon als een ‘afwijkend’ popfestival. Maar inmiddels is Lowlands uitgegroeid tot een van de drukst bezochte pop-evenementen. Muziek is al lang niet meer het enige vermaak tijdens het driedaagse feest. De organisatoren hebben Lowlands opgezet volgens de normen van zap-televisie: vermaak en plezierig tijdverdrijf staan voorop. “Here we are, now entertain us“. Lees verder

Happy few wil vermaakt worden

Een alles doordrenkende motregen valt gestaag uit de hemel boven Biddinghuizen. Stof verandert in modder, waarin hoge blokhakken en plateauzolen langzaam weg zakken. Het is vrijdagmiddag vier uur en het festival A Campingflight To Lowlands Paradise gaat beginnen. Lees verder

Concertfoto I Against I

@iagainstiband:

“Release party of our first single at Lowlands festival Holland,1997. #lowlands #punkrock #iagainsti”

Peter Pontiac van Kralingen naar Lowlands

Dit jaar bezocht [Peter] Pontiac voor het eerst het muziekfestival Lowlands, waar hij zich staande moest houden tussen beukende house- en jungle-ritmes. Hij deed verslag van zijn ervaringen in Lost in the Lowlands, dat inmiddels is uitverkocht. “Er waren momenten dat ik erin wilde opgaan. Maar ik dacht ook vaak: dit is een zomerkamp voor spoiled young brats, wat doe ik hier?” Lees verder

Sick of it All.
Video henceforthamsterdam

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.