‘Crossover’ is het sleutelwoord in de popmuziek, midden jaren negentig. Oké, de happy hardcore van de Party Animals, de gabbers die dat jaar ten tijde van Lowlands al drie nummer 1-hits hebben gescoord, krijgt geen voet aan de grond in Biddinghuizen.

25 jaar Lowlands

Lowlands 1996 Een steeds breder festival

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 1996 ‘Crossover’ is het sleutelwoord in de popmuziek, midden jaren negentig. Oké, de happy hardcore van de Party Animals, de gabbers die dat jaar ten tijde van Lowlands al drie nummer 1-hits hebben gescoord, krijgt geen voet aan de grond in Biddinghuizen.

Maar de Lowlands-bezoeker krijgt het voor de rest allemaal voorgeschoteld: pop, rock, grunge, dance, house, hiphop en alles ertussenin. Korn maakt nu-metal in het voorland van het latere Limp Bizkit en Linkin Park, de Fun Lovin’ Criminals laveren tussen rock, funk en hiphop, Björk is pop, elektronica en triphop ineen. Voeg daar de nog steeds uitbreidende randprogrammering bij (films, cabaret) en je kunt vaststellen dat het recht-door-zee rockfestival uit 1993 heel snel in iets anders veranderd is.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Het eten wordt beter

Het is drie dagen nat, maar warm. Lowlands 1996 groeit naar 31.000 bezoekers, die 140 gulden (63,50 euro) betalen en kunnen kiezen tussen ruim honderd acts verdeeld over zes circustenten. Het tentenalfabet wordt doorgetrokken naar twee nieuwe: de Foxtrot en de Golf.

Het gevarieerde eetaanbod, een van de dingen waar Lowlands zich mee onderscheidde van traditionele popfestivals met patat en hamburgers, krijgt vorm: je kunt Mexicaans, Spaans, Italiaans en Surinaams eten, en er is zelfs al - in 1996! - een aparte stand voor de vegetariërs. Op zondagavond trekken bezoekers achter een sapkraam een paar containers met uitgeperste sinaasappelen omver, waarna een groot - en inmiddels in de Lowlands-overlevering bijna legendarisch geworden - gevecht met de schillen begint.

Affiche 1996
Op Lowlands brak in 1995 een sinaasappelgevecht uit.

Sinaasappelgevecht op Lowlands.

Sinaasappelgevecht, yellschreeuwen over de camping, kliko’s als trommels gebruiken én ik durf met stelligheid te melden dat wij de eerste waren die de tent lieten staan om in de fik te steken. De brandweer was toen nog een terreinmedewerker die met een brandblusser rondliep. Op maandagmorgen was ik niet in staat om de tent af te breken, dus we beslisten maar om ‘m te verbranden. Sindsdien maken we er een sport van om een zo goedkoop mogelijke tent te scoren om die vooral te laten staan. Man man, wat heeft dat een navolging gekregen!”

John Hetebrij, Harderwijk

Lowlands: veel inwisselbare gitaargroepen

Op zondagavond brak de festivalgekte in alle hevigheid los. Vuilniscontainers werden omgekieperd en groepen jongens bekogelden elkaar met de sinaasappelschillen van de sapkraam. Het driedaagse Lowlands Festival kende dit jaar betrekkelijk mooi weer, maar ook zonder modder bood het in de Flevopolder opgetrokken tentendorp na afloop een uitgeleefde aanblik. Lees verder

Korn.
Video Oildale79

speaker 1,23 63,50 Muntprijs Ticketprijs

Demografisch wonder in polder

Voor de vierde maal voltrok zich een demografisch wonder in de Flevopolder, want praktisch de gehele voorhoede van popminnend Nederland maakte de pelgrimage naar het driedaagse kampeerfestival waar gedurende het weekend meer dan honderd groepen, voordrachtskunstenaars en theatergezelschappen acte de présence geven. Afgezien van gabberhouse en swingbeat is elke relevante stijl in de hedendaagse popmuziek er vertegenwoordigd. Lees verder

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.